Német külügyi bizottsági elnök: az amerikai csapatkivonás gyengíti a NATO-t

Külföld, 2020.07.29

    Berlin, 2020. július 29., szerda (MTI/dpa/Reuters) - A Németországban állomásozó amerikai katonák létszámának bejelentett csökkentése gyengíteni fogja a NATO-t - szögezte le szerdán Norbert Röttgen, a berlini szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának elnöke.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa az Augsburger Allgemeine című újságnak nyilatkozva úgy vélte, hogy az amerikai védelmi miniszter állításával szemben a lépés nem erősebbé, hanem gyengébbé teszi majd az észak-atlanti szövetséget.

"Az Egyesült Államok katonai ereje nem nőni, hanem csökkenni fog, különös tekintettel Oroszországra, valamint az állandó konfliktusokra a Közel-Keleten" - emelte ki.

Röttgen rámutatott, hogy az amerikai csapatok országa biztonságához is hozzájárultak, ugyanakkor Németország rendkívül fontos logisztikai központként is szolgált az Egyesült Államok globális katonai jelenléte szempontjából.

"Mindig is hangsúlyoztam, hogy szívesen látjuk az amerikai katonákat Németországban, és reméltem, hogy megelőzhető lesz a létszámuk csökkentése" - fogalmazott.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arról számolt be, hogy az amerikai kormány a szerdai bejelentést megelőzően konzultált a szövetség tagjaival.

"Európa békéje és biztonsága fontos Észak-Amerika biztonsága és prosperitása szempontjából, s ebben az egyre kiszámíthatatlanabbá váló világban együtt erősebbek vagyunk" - húzta alá.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter szerdán közölte, hogy heteken belül megkezdik a korábban bejelentett csapatcsökkentést, amelynek keretében csaknem 12 ezer katonát vonnak ki Németországból. Csaknem 5600 katonát NATO-tagállamokba telepítenek át, mintegy 6400 katona pedig visszatér az Egyesült Államokba. Így a németországi amerikai csapatok létszáma 36 ezer főről 24 ezerre csökken.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!