Német-török viszály - Őrizetbe vettek Törökországban további két német állampolgárt

Külföld, 2017.09.01

Őrizetbe vettek Törökországban további két német állampolgárt, valószínűleg politikai okok miatt - jelentették be pénteken Berlinben. Angela Merkel kancellár élésen bírálta a török hatóságok lépését

Maria Adebahr külügyi szóvivő elmondta, hogy a két német csütörtöki őrizetbe vételéről "nem állami forrásokból" értesültek, és a török hatóságok ugyan megerősítették az információt, de nem tették lehetővé, hogy az érintettek konzuli segítséget kapjanak.

Az őrizetbe vétel okáról sem adtak tájékoztatást, de a tárcánál abból indulnak ki, hogy a tavalyi puccskísérlettel összefüggő politikai indokokról lehet szó, mint minden eddigi esetben.

A török hatóságok eddig 12 német állampolgárt tartottak őrizetben vagy előzetes letartóztatásban politikai bűncselekmények - többnyire az elbukott puccskísérletért felelősnek tartott hitszónok, Fetullah Gülen terrorista szervezetnek minősített mozgalma támogatásának - gyanúja miatt. Négyen német-török kettős állampolgárok - mondta Maria Adebahr a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az előzetes letartóztatásban lévők között van Deniz Yücel, a Die Welt című lap tudósítója is, akit éppen 200 napja fosztottak meg szabadságától. A külügyi szóvivő kiemelte: a tárca minden eszközzel küzd azért, hogy kiszabadítsák az újságírót és a többi német állampolgárt.

Steffen Seibert kormányszóvivő hozzátette, hogy Berlin továbbra is erősen aggódik Deniz Yücel sorsa miatt, és nemcsak azt követeli Ankarától, hogy a tudósító elleni eljárásban igazodjék a jogállamiság elveihez, hanem azt is, hogy tartsa tiszteletben a konzuli segítségről szóló nemzetközi jogi előírásokat. Az őrizetbe vett német állampolgárokkal kapcsolatos tájékoztatás elmulasztása és a konzuli segítség igénybe vételének megtagadása "teljességgel elfogadhatatlan" - mondta a kormányszóvivő.

Angela Merkel kancellár pénteken egy választási gyűlésen elmondta, hogy a kormánynak "határozott választ" kell adnia a további két német állampolgár őrizetbe vételére. Hozzátette: az utóbbi időszak fejleményei miatt szükségessé válhat, hogy Berlin "átgondolja" viszonyát Ankraával.

Hírportálok beszámolói szerint kiemelte: Ankara politikája miatt nem lehet teljesíteni azt a török igényt, hogy az Európai Unió tárgyaljon az EU-Törökország vámunió továbbfejlesztéséről.

A kancellár kedden a hagyományos nyári sajtótájékoztatóján aláhúzta, hogy a német-török kormányzati kapcsolatok javításának feltétele a német megítélés szerint a szabadságuktól Törökországban ok nélkül megfosztott német állampolgárok szabadon bocsátása. Hozzátette, hogy elkerülhetetlennek tartja az irányváltást kormánya Törökország-politikájában, akkor is, ha ezt a német gazdaság is megszenvedi.

A német és a török kormány viszonya a tavaly nyári törökországi puccskísérlet óta folyamatosan romlik, a kapcsolatot konfliktusok egyre hosszabb sora terheli. Ezért a berlini vezetés júliusban irányváltást jelentett be, az eddiginél keményebb fellépést ígér, arra hivatkozva, hogy Ankara elfordul az európai értékekről.

Egy augusztusban ismertetett felmérés szerint a németek többsége támogatja a határozott kiállást Recep Tayyip Erdogan államfő széles körben egyre inkább tekintélyelvűnek tartott rendszerével szemben. A ZDF országos köztelevízió megbízásából készített kutatás szerint a németek 72 százaléka úgy gondolja, hogy gazdasági eszközökkel nyomást kell gyakorolni Törökországra, akkor is, ha a német gazdaságnak is hátrányosak az intézkedések.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!