Német-török viszály - Török miniszter: Schrödernek nem volt szerepe Peter Steudtner szabadlábra helyezésében

Külföld, 2017.10.27

Gerhard Schröder volt német kancellárnak nem volt szerepe a júliusban Isztambulban letartóztatott Peter Steudtner német jogvédő szerdai szabadlábra helyezésében - mutatott rá Abdülhamit Gül török igazságügyi miniszter pénteken Ankarában újságíróknak adott nyilatkozatában.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint Gül úgy fogalmazott: a török igazságszolgáltatás független és pártatlan, nem áll senki nyomása alatt. A szerdai döntés a török jogi keretek között, a per aktájában található bizonyítékoknak megfelelően született. A német befolyásra vonatkozó állítás egyáltalán nem felel meg a valóságnak, ezért elfogadhatatlan - szögezte le a miniszter.

A júliusban letartóztatott Steudtnert és tíz jogvédő társát terrorizmus támogatásával, illetve terrorszervezeti tagsággal vádolták. Szerdán, a per első tárgyalási napján ügyészségi kérésre nyolc érintett szabadlábra helyezését rendelte el a bíróság.

Csütörtöki német lapértesülés alapján a német emberi jogi aktivista szabadlábra helyezéséről Gerhard Schrödernek sikerült meggyőznie Recep Tayyip Erdogan török elnököt.

A volt kancellár irodája nem nyilatkozott az ügyben. Sigmar Gabriel német külügyminiszter azonban közvetve megerősítette az értesülést, a Der Spiegel című hírmagazinnak azt mondta: nagyon hálás Schrödernek, amiért közvetített az ügyben.

A Der Spiegel információi értelmében a volt kancellár szeptember végén, a német szövetségi parlamenti (Bundestag-) választások után egy héttel Ankarába utazott és találkozott Erdogannal. Útja előtt egyeztetett a hivatalban lévő kancellárral, Angela Merkellel.

A német kormány üdvözölte a török igazságszolgáltatás szerdai döntését, de továbbra is ragaszkodik a politikai okokból fogva tartott többi német szabadlábra helyezéséhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!