Német baloldali parlamenti képviselők szerint Merkelnek Varsóban fel kell lépnie a demokrácia megsértése ellen

Külföld, 2017.02.06

Angela Merkel német kancellárnak fel kell lépnie a demokráciát fenyegető lengyel kormányzati intézkedésekkel szemben keddi varsói látogatásán - sürgeti a német szövetségi parlament (Bundestag) német-lengyel parlamenti csoportjának két baloldali tagja.

A varsói vezetés "a magyar kormányhoz hasonlóan" a hatalma bebetonozása és az ellenzék visszaszorítása céljából alakítja át az ország politikai szerkezetét, intézményrendszerét, ezért helyes lépés lenne a kancellár részéről, ha "megfelelő szavakkal világossá tenné, hogy nyugtalansággal tölti el a német lakosságot és a szövetségi kormányt mindaz, ami Lengyelországban zajlik" - fogalmazott a hírportálokon idézett nyilatkozatában Dietmar Nietan, a szociáldemokrata párt (SPD) képviselője, a parlamenti csoport alelnöke.

Az SPD-s kancellárjelölt, Martin Schulz bizalmasaként számon tartott politikus hozzátette: "elvárjuk lengyel partnereinktől, hogy segítsenek stabilizálni az EU-t, és ne stabilitásának gyengítésén munkálkodjanak".

A parlamenti csoport elnöke, Thomas Nord hangoztatta, hogy a jogállamiság és a sajtószabadság szűkítése hátrányosan érintheti a német-lengyel kapcsolatokat és gyengítheti az összetartást az EU-ban.

Az SPD-től balra álló ellenzéki Baloldal képviselője hozzátette: a történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy Lengyelország biztonságának garanciája elsősorban az Európán belüli viszonyoktól függ, ezért a Berlinhez és Párizshoz fűződő jó viszony mindig szolgálja Varsó érdekét, és ezen a területén "van még mit javítani".

Ezzel összefüggésben Dietmar Nietan megjegyezte: nem lehet tudni, hogy Donald Trump amerikai elnök készül-e valamilyen megállapodást kötni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel "a balti országok lakói és a lengyelek feje felett".

Angela Merkel kedden egynapos hivatalos látogatást tesz Varsóban Beate Szydlo lengyel kormányfő meghívására. A kancellári hivatal közleménye szerint a miniszterelnök mellett Andrzej Duda államfővel is találkozik, megbeszélései középpontjában a német-lengyel kapcsolatok, aktuális Európa-politikai ügyek és kül-, illetve biztonságpolitikai kérdések lesznek.

A német kancellár megbeszélést folytat Jaroslaw Kaczynskivel, a kormányzó Jog és Igazságosság Párt (PiS) elnökével is, továbbá Grzegorz Schetynával, a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnökével és az ugyancsak ellenzéki Lengyel Parasztpárt (PSL) vezetőjével, Wladyslaw Kosiniak-Kamysszal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!