Német kormányalakítás - A német szociáldemokraták választóinak többsége támogatja az újabb nagykoalíciót

Külföld, 2018.02.02

Támogatja a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szavazóinak többsége a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) 2013-ban kezdett nagykoalíciós kormányzás folytatását - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.

A ZDF országos köztelevízió megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint az SPD-szavazók 59 százaléka támogatja az újabb nagykoalíciót, ami 12 százalékpontos növekedés a január elején mért 47 százalékhoz képest. Az ellenzők aránya 39 százalékos, ami 12 százalékpontos csökkenés az egy hónappal korábbi 51 százalékhoz képest.

Hasonló adatokat rögzítettek a másik országos köztelevízió, az ARD csütörtök este ismertetett felmérésében, amely szerint az SPD táborában 50 százalékról 52 százalékra emelkedett nagykoalíciót támogatók aránya, az ellenzőké pedig 49 százalékról 46 százalékra csökkent.

A CDU/CSU pártszövetség és az SPD a tervek szerint vasárnapig tárgyal a közös kormányzás folytatásáról. Utána az SPD tagságának szavaznia kell a koalíciós szerződés tervezetéről. A párt akkor léphet ismét koalícióra az Angela Merkel kancellár vezette CDU-val és a Horst Seehofer bajor miniszterelnök vezette CSU-val, ha a nagyjából 450 ezer párttag többsége elfogadja a szerződéstervezetet. A párt tagságában uralkodó véleményáramlatokról egyelőre nincsenek reprezentatív adatok, de az tudható, hogy a januárban tartott rendkívüli kongresszuson az alapszervezeteket képviselő küldöttek szűk többséggel, 56,3 százalékos arányban szavazták meg, hogy hivatalos tárgyalás kezdődjék az újabb koalícióról a CDU/CSU-val.

A lakosság egészét tekintve a ZDF Politbarometer nevű felméréssorozatának és az ARD DeutschlandTrend nevű kutatássorozatának új adatai is azt mutatják, hogy tovább folytatódik az SPD mélyrepülése. Az ZDF kutatása szerint a németek 19 százaléka, az ARD szerint 18 százaléka szavazna a szociáldemokratákra, ha most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás. Mindkét érték történelmi mélypont, és 2 százalékpontos, illetve 3 százalékpontos csökkenés január elejéhez képest.

Az SPD a tavaly szeptemberi Bundestag-választáson a szavazatok 20,5 százalékát gyűjtötte össze, ez eddigi leggyengébb eredménye.

Martin Schulz pártelnök megítélése is tovább romlott. A ZDF kutatásában - amelyben a megkérdezettek egy mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán osztályozhatják a politikusokat - az SPD vezetőjének teljesítményét 0,0 pontra értékelték, ami az eddigi legalacsonyabb érték. Martin Schulz így már csak a mínusz 0,3 ponton álló Horst Seehofert előzi meg a tíz legfontosabb német politikus rangsorában. Az ARD felmérése szerint a németek mindössze 25 százaléka elégedett Martin Schulz munkájával, ami 5 százalékpontos csökkenés az egy hónappal korábbihoz viszonyítva, és az eddigi legkisebb arány.

A ZDF kutatásában azt is kimutatták, hogy a kormányalakítás elhúzódása a CDU/CSU támogatottságát is kikezdte. A pártszövetségre 31 százalék szavazna, ha most vasárnap lenne a választás, ami 2 százalékpontos csökkenés az egy hónappal korábbi 33 százalékponthoz képest, és 1,9 százalékpontos csökkenés a Bundestag-választáson elért 32,9 százalékhoz viszonyítva.

A ZDF felmérését a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet készítette január 30-tól február 1-ig, 1302 ember megkérdezésével. Az ARD felmérését az infratest dimap kutatóintézet végezte január 29-én és 30-án, 1002 ember megkérdezésével. Az adatok a szavazókorú népességre nézve reprezentatívak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!