Német kormányalakítás - Donald Tusk gratulált Angela Merkel német kancellárnak újbóli kinevezéséhez

Külföld, 2018.03.14

Az Európai Tanács elnöke Angela Merkel negyedik kancellári kinevezéséhez gratuláló levelében örömét fejezte ki az új német kormány egyértelmű európai elkötelezettsége felett.

Tusk, aki hivatalos látogatáson a finn fővárosban, Helsinkiben tartózkodik, a levélben leszögezte: bízik abban, hogy a pozíciójában megerősített kancellár továbbra is építő módon járul hozzá az Európai Unió előtt álló jelentős kihívások megoldásáért folytatott közös európai vitákhoz.

Szerdán a miniszterek szövetségi parlamenti (Bundestag-) eskütételével véget ért a második világháború utáni német történelem leghosszabb kormányalakítási folyamata, és megalakult Angela Merkel Kereszténydemokrata Unióból (CDU), Keresztényszociális Unióból (CSU) és a Német Szociáldemokrata Pártból (SPD) álló negyedik kormánya. A CDU-t 2000 óta vezető Angela Merkel 2005 óta tölti be a kancellári tisztséget. A CDU/CSU pártszövetség az első és a harmadik ciklusában is az SPD-vel kormányzott, a 2009-2013-as ciklusban pedig a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!