Német kormányalakítás - Martin Schulz távozik a szociáldemokrata párt elnöki tisztségéből

Külföld, 2018.02.07

Martin Schulz távozik a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöki tisztségéből a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) kidolgozott koalíciós szerződésről tartandó pártszavazás után, ezt a politikus személyesen jelentette be szerdán Berlinben.

Az SPD elnökségi ülése után tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy nem tudta ellátni pártelnöki feladatait a tagság, és a saját maga elvárásainak megfelelően.

Elmondta, hogy külügyminiszterként kívánja folytatni politikai pályafutását, amennyiben a párt tagsága elfogadja a koalíciós szerződést, és az SPD így ismét kormányt alakíthat a CDU/CSU pártszövetséggel.

Mint mondta, a német diplomácia vezetőjeként teljes erővel az Európai Unió (EU) megújításáért kíván dolgozni. Hangsúlyozta, hogy Németország "a társadalmi koncepciók versenyében áll az autoriter illiberálisokkal, az izolacionalistákkal és az összes alapértéken átlépő, expanziós turbókapitalistákkal".

Ezekkel a Németországétól eltérő társadalomszervezési modellekkel szemben olyan EU-politikát kell folytatni, amely "véget vet a megszorítások politikájának", amely beruház az emberek képzésébe, küzd a fiatalkori munkanélküliség felszámolásáért és felveszi a harcot az adófizetéstől elzárkózó internetes "platformóriások", köztük a Google és az Amazon ellen.

Mindez "a szociáldemokrácia kézjegye a koalíciós szerződésben" - jelentette ki Martin Schulz.

Hozzátette, hogy az alkancellári tisztséget nem kívánja betölteni. Minden egyéb személyi kérdésről a pártszavazás után döntenek - mondta.

Elmondta, hogy az SPD új elnökének Andrea Nahles parlamenti frakcióvezetőt javasolja. Kiemelte, hogy a párt megújításához olyan emberre van szükség, aki nem tagja a kormánynak, és aki egyszerre "kalapács és üllő", keményen küzd és bírja a megpróbáltatásokat. Rámutatott, hogy Andrea Nahles nem csupán a fiatalabb nemzedéket képviseli, hanem az első nő lehet a több mint 150 éves SPD elnöki tisztségében, és sikerrel irányíthatja a párt megújulását.

Andrea Nahles kiemelte, hogy a következő hetekben együtt járja majd az országot Martin Schulzcal, együtt igyekeznek majd meggyőzni a tagságot, hogy szavazzanak a koalíciós szerződésre.

A tagság február 20-tól március 2-ig szavazhat. Az eredményt március 4-én hirdetik ki. Az SPD akkor folytathatja a 2013-ban kezdett kormányzást a CDU/CSU-val, ha a 463 ezer párttag többsége elfogadja a szerződést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!