Német kormányalakítás - Német államfő: támadás alatt áll a liberális demokrácia

Külföld, 2018.03.14

Az új német kormánynak egy olyan korszakban kell elkezdeni a munkát, amelyben kívülről és belülről is támadások érik a Nyugat liberális demokráciáit - mondta Frank-Walter Steinmeier német államfő szerdán berlini hivatalában, a szövetségi kormány tagjainak kinevezési ünnepségén.

Az államfő a megbízólevelek átadása előtt mondott beszédében hangsúlyozta, hogy a liberális demokrácia "autoriter ellenmodelljei" erősödő magabiztossággal jelennek meg. A világpolitikában terjed a mindenki mindenki ellen elve, most éppen a kereskedelempolitikában, Európa egyes részein pedig "bezárkózással, nacionalizmussal és a kompromisszumok elutasításával nyernek választásokat".

"Ez az út nem a mi utunk", mert Németország demokratikus, a világra nyitott, békés és gazdaságilag sikeres ország, "és az is akar maradni" - mondta a német szövetségi elnök.

Hozzátette: a barátok és a szövetségesek "hatalmas elvárásokkal" fordulnak Németország felé, és "sokan remélik, hogy mi Németországban megmutatjuk, hogy a liberális demokráciák cselekvőképesek, és van jövőjük".

Frank-Walter Steinmeier a minden eddiginél hosszabb, 171 napos kormányalakítási folyamattal kapcsolatban hangsúlyozta: jó, hogy véget ért "a bizonytalanság és az elbizonytalanodás ideje", és jó, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ismét hajlandó elvállalni a kormányzás felelősségét.

A CDU-elnök Angela Merkel vezetésével a 2005-2009-es és a 2013-2017-es ciklus után ismét együtt kormányzó három pártnak az eddigitől különböző módon, új, más formában kell végeznie munkáját, hogy visszanyerje a lakosság bizalmát - tette hozzá, rámutatva, hogy a tavalyi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson mindhárom párt veszített támogatottságából.

A kormánynak az egyre erősebb társadalmi megosztottság közepette "alaposan oda kell figyelnie" a mindennapi konfliktusokra, amelyek a társadalmi igazságosság, "a menekültpolitika és a migráció, az integráció és a szülőföld" kérdései körül bontakoztak ki.

Ezekről a konfliktusokról "nyílt és őszinte" vitát kell folytatni - húzta alá a német szövetségi elnök. A vitának határokat szab az alaptörvény, az emberi tartás és a kölcsönös tisztelet, és ahol ezeket a határokat nem veszik figyelembe, vagy fenyegetés, gyűlölet és erőszak révén át is hágják, ott "a demokratáknak ébernek kell lenniük, és készen kell állniuk a demokrácia védelmére" - mondta Frank-Walter Steinmeier.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!