TV műsor

Német külügyminiszter:: ki kell állni a multilaterális együttműködés mellett

Külföld, 2017.02.16

A nemzetközi közösség előtt álló gondok megoldásához ki kell állni a többoldalú, multilaterális együttműködés mellett - jelentette ki csütörtökön Bonnban Sigmar Gabriel német külügyminiszter a világ legfejlettebb államait és legnagyobb feltörekvő országait, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport külügyminiszteri találkozójának első napját záró sajtótájékoztatóján.

A szociáldemokrata politikus kiemelte, hogy a tanácskozáson eddig minden felszólaló hitet tett a multilaterális együttműködés mellett, és "nagy egyetértés" mutatkozott azzal kapcsolatban, hogy az éghajlatváltozás, a terrorizmus, a menekülés és a migráció kihívását egyetlen ország sem tudja egymagában megválaszolni.

Sigmar Gabriel kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy az amerikai diplomácia új vezetője, Rex Tillerson is a többoldalú együttműködés mellett kiálló külügyminiszterek közé tartozik-e, mint mondta, még nem mindenki szólalt fel a tanácskozáson.

A német külügyminiszter a NATO-tagok védelmi kiadásainak növelésére tett vállalások teljesítésére ösztönző amerikai felvetésekkel kapcsolatban aláhúzta, hogy "ki kell szélesíteni a vitát", például tekintetbe kell venni, hogy a Németországban a csaknem egymillió menekült integrációjára fordított évi "30-40 milliárd euró is hozzájárulás a stabilitáshoz és biztonsághoz".

Az éghajlatváltozás feltartóztatásáért folytatott küzdelem is ide tartozik, és mivel mindezeket a kiadásokat nem veszik figyelembe, "szűklátókörű" vita zajlik, amellyel szemben Németországnak "nagyon offenzív" módon fel kell lépnie - mondta Sigmar Gabriel.

A NATO-tagok 2014-ben vállalták, hogy védelmi kiadásaikat a hazai össztermék (GDP) legkevesebb 2 százalékának megfelelő összegre emelik, és James Mattis új amerikai védelmi miniszter szerdán a szövetség brüsszeli központjában tartott miniszteri tanácskozáson hangsúlyozta: tagországoknak eleget kell tenniük kiadásnövelési vállalásaiknak, ha el akarják kerülni a szövetség tevékenységéhez nyújtott amerikai hozzájárulás "mérséklését".

Németország az utóbbi években rendre növelte védelmi költségvetését, az idén 37 milliárd eurót fordít a területre, ami csaknem 8 százalékos növekedés 2016-hoz képest, de így is csak a GDP 1,2 százalékát érik el.

Sigmar Gabrielt a tájékoztatón azzal kapcsolatban is kérdezték, hogy Washington eltávolodni látszik az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldásának kizárólagos támogatásától. A német külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Berlin álláspontja változatlan, továbbra is a palesztin állam megteremtésében látja a megoldást, és aggódik az izraeli telepépítési politika lehetséges következményei miatt. A palesztin területeken folytatott telepépítés "ellehetetlenítheti a kétállami megoldást és növeli a konfliktusok kockázatát a Közel-Keleten, beleértve a háború kirobbanásának veszélyét" - mondta Sigmar Gabriel.

Elmondta, hogy a G20 csoport külügyminiszteri értekezletének első napján mindenekelőtt az ENSZ Agenda 2030 néven is ismert - a Millenniumi Fejlesztési Célok (MDG) nevű programot felváltó, 2030-ig kitekintő - fenntartható fejlesztési programja végrehajtásáról tárgyaltak. A program a német elnökség reményei szerint menetrend lehet egy "igazságosabb és békésebb világrend" kialakításához - mondta. A tanácskozás második, záró napján az Afrikával folytatott együttműködés a legfőbb téma - tette hozzá.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!