Német választások - A nemzetközi sajtó Jamaica-koalícióra számít

Külföld, 2017.09.25

Európa számára létkérdés, hogy Angela Merkel koalícióra lépjen a német liberálisokkal és a Zöldekkel - írták a legnagyobb spanyol napilapok hétfőn, értékelve a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás eredményeit. Bonyolult koalíciós tárgyalásokat várnak a cseh lapok, míg a lengyel sajtó a kétoldalú kapcsolatok jövőjét elemezte.

Az ABC című spanyol konzervatív jobboldali újság szerkesztőségi véleménycikke szerint Merkelnek negyedik választási győzelme ellenére most minden politikai erőforrására szüksége lesz, hogy megtartsa vezetésének stabilitását és irányát.

A "szélsőjobboldali demagógok", az Alternatíva Németországnak (AfD) "nemzeti-populistáinak" kétségtelenül nagy hatásuk lesz a politikai életre Berlinben, és ennek eredményeként egész Európában - jegyezte meg a lap, emlékeztetve: a szélsőséges áramlatok egész Európát átjárják, de Franciaországban és Hollandiában végül nem teljesültek "a vészjósló előrejelzések".

Az ABC felvetette annak lehetőségét, hogy ha a szociáldemokraták mégis tagjai lennének egy német kormánykoalíciónak, akkor az AfD az első számú ellenzéki erő lenne Németországban, és így hatalmi alternatívává válhatna.

A szociáldemokraták szavazatvesztésével kapcsolatban úgy fogalmazott: "a szocializmus egy kontinentális méretű kataklizmával áll szemben", mivel a spanyol, francia, olasz és brit választásokon is rosszul szerepeltek.

Az újság számára a legfőbb kérdés a német belpolitikai helyzetben, hogy miként lehet a győztes CDU/CSU, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) és Zöldek teljesen különböző elképzeléseit összeilleszteni egy koalícióban, de - mint írta - meg kell próbálni, mert "túl nagy a tét Németországban és Európában".

Az El Mundo című baloldali napilap jó hírnek nevezi Merkel győzelmét nemcsak a németek, de az Európai Unió számára is, amely új erőt ad a francia-német tengelynek.

A legnyugtalanítóbb az AfD bejutása a német törvényhozásba az újság szerint, amely több tényezőt is felsorol kiváltó okként: a gazdasági javulás előnyei nem mindenkihez jutottak el, másrészt a kancellár migrációs politikájával, a menekültek és bevándorlók befogadásról szóló kezdeményezésével gyakorlatilag egyedül maradt az európai vezetők között.

A több mint egymillió Németországba érkező migráns lassú és nehézkes integrációjának azonnali következménye az idegengyűlölet és a rasszizmus, amit az AfD ki tudott használni - állapította meg az El Mundo.

A lap úgy véli: a konzervatívabb szavazók a melegházasság bevezetéséért is "büntették" Merkelt.

A Mladá Fronta Dnes és a Lidové Noviny című cseh napilapok szintén úgy vélik, hogy a koalíciót csak a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek tudják közösen létrehozni.

Merkel folytatni fogja munkáját, de már az SPD nélkül, és erős, kormányon belüli bírálatokkal - mutat rá a liberális és a konzervatív napilap egyaránt.

A jamaicai koalíció számára az elmúlt években megteremtődött néhány fontos feltétel. Bár Merkel migránsokat támogató politikája és az atomenergiáról való lemondás közelebb hozta a Zöldeket a CDU-CSU-hoz, de az FDP-vel jóval több a közös pont. Az új kormány legnagyobb problémáját így várhatóan a Zöldek és a liberálisok programja közti hatalmas különbségek jelenthetik - vélik a lapok.

A Lidové Noviny rámutat: a CDU/CSU 1949 óta a legrosszabb választási eredményét érte el, akárcsak az ellenzékbe vonuló SPD. Ez valószínűleg a határnyitásért megfizetett "adó".

Lengyelországnak a német választások után továbbra sincs jobb szövetségese Merkelnél - véli a Rzeczpospolita című, független jobbközép lengyel napilap. Boguslaw Chrabota főszerkesztő kommentárja szerint változtatni kellene az általa "németellenesnek és Európa-ellenesnek" minősített lengyel politikán. Úgy véli, Varsónak a győztes CDU/CSU-ra kellene "szilárdan támaszkodnia", Lengyelország jövőjét az Európai Unióban a Berlinnel fenntartott "acélos szövetségben" kell építeni.

Chrabota szerint Merkel újbóli kancellárként "diszkrét egyeztetést" kezdeményez majd Varsóval, "kezet nyújt", hogy Beata Szydlo kormányfőnek segítsen a Brüsszellel fennálló konfliktusok kezelésében.

A wpolityce.pl konzervatív hírportálon Michal Karnowski szerkesztő úgy látja: Merkel mandátuma a választások után gyengébb, ennek oka "az őrült bevándorlási politikában" rejlik. A bevándorlóellenes AfD viszonylag magas támogatottságáról szintén úgy vélte, hogy Berlinnek "legalább módosítania kell" migrációs politikáján.

A wpolityce.pl szerint a német választási eredmény nyomán "kisebb a lehetősége a lengyelországi beavatkozásnak" az Európai Unió részéről, a lengyel ellenzék panaszai ugyanis egyre kisebb visszhangra találnak Brüsszelben és Berlinben.

A szlovák lapok közül a baloldali Pravda úgy vélte: bár Merkelnek azzal, hogy negyedszer győzelmet aratott a választásokon a szinte lehetetlent sikerült megvalósítania, győzelme pirruszi (vereséggel ér fel), és Németországban a választások után kő kövön nem maradt. Marián Repa, a lap kommentárírója szerint "a politikai földrengés a sötét mélységekből a felszínre hozta az Alternatíva Németországnak-ot (AfD), amely a németországi választások igazi győztese". Hozzáteszi: amennyiben a kereszténydemokratáknak nem sikerül visszacsábítaniuk az AfD-hez átpártolt választóikat - ami a pártot balra szorító zöldekkel kormányozva csaknem lehetetlen lesz -, akkor nagyon valószínű, hogy az AfD tovább erősödik.

A liberális pozsonyi Sme arról írta: mikor Merkel 2015-ben "ajtót nyitott a menekülteknek", kritikusai azt mondták, hogy ez "a nyitott kéz nyakát töri", ám ez mégsem lett igaz, mert megnyerte a választásokat, s hatalmon marad, amiért "Európa igazán hálás neki". Beata Balogová az AfD-ről úgy vélte: világos, hogy nem kínál valós alternatívát sem Németországnak, sem Európának.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!