Német választások - Megkezdődtek a koalíciós tárgyalások a CDU, CSU és az FDP között

Külföld, 2017.10.18

(MTI/APA/AFP) - Megkezdődtek szerdán a koalíciós tárgyalások az Angela Merkel német kancellár vezette CDU/CSU pártszövetség és a szabaddemokraták (FDP) között Berlinben. A pártok főtitkárai szerint konstruktív szellemben folytak az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló első egyeztetések.

Peter Tauber, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára "építő jellegű, jó előzetes eszmecseréről" beszélt.

Nicola Beer, FDP-főtitkár a "tárgyilagos, megoldásokra összpontosító légkört" emelte ki a megbeszéléssekkel összefüggésben.

A Keresztényszociális Unió (CSU) főtitkára, Andreas Scheuer úgy fogalmazott, "a rajt megfelelő volt", a tárgyalások pedig kölcsönös tiszteletben és örömtelien teltek.

Értesülések szerint úgy tudni, hogy az egyeztetéseken a pártok nem csak szervezési kérdésekkel foglalkoztak, hanem különböző gyakorlati kérdéseket is megvitattak.

A CDU/CSU pártszövetség küldöttsége szerda délután készül a Zöldekkel tárgyalni a pártok - illetve a jamaicai zászló - színei alapján (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) elnevezett Jamaica-koalíció felállításáról. Taubner elmondta: örül a párbeszédnek. Scheuer viszont úgy vélekedett, hogy "kemény diónak" bizonyul majd a párbeszéd a Zöldekkel.

Az FDP képviselői csütörtökön ülnek össze egyeztetni a Zöldekkel, pénteken pedig a négy párt kerekasztal-tárgyalása várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!