Német választások - Politológus: a lecsúszástól való félelem miatt szavaztak sokan az AfD-re

Külföld, 2017.09.25

Kiszelly Zoltán politológus szerint a lecsúszástól való félelem miatt szavaztak sokan Németországban a jobbközép pártoktól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) pártra.

Kiszelly Zoltán az M1 aktuális csatornán hétfőn azt mondta: Németországban az elmúlt években csökkent az életszínvonal és az átlagos jövedelem, az emberek félnek a lecsúszástól, ezt a problémát azonban elhanyagolta a kormány. Ezért sokan inkább az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) és bajor testvérpártjától, a Keresztényszociális Uniótól (CSU) jobbra álló AfD-re vagy a liberális Szabad Demokrata Pártra (FDP) adták a voksukat.

A politológus a CDU/CSU eddigi koalíciós partnerének, a Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD) a vereségét azzal magyarázta, hogy Európában a hagyományos baloldali pártok neoliberális gazdaságpolitikája már nem működik, és azzal, hogy ezek a pártok beálltak a multicégek és a bankok mellé, elárulták korábbi támogatóikat, az alsó középosztályt, a nyugdíjasokat és a munkásokat.

Németországban vasárnap tartották a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást, amelyet a szavazatok 33 százalékának megszerzésével a CDU/CSU pártszövetség nyert meg.

Második lett az SPD, amely azonban 20,5 százalékos voksaránnyal történelmi mélypontra süllyedt. A harmadik helyen a bevándorlásellenes AfD végzett 12,6 százalékkal.

Újra bejutott a parlamentbe az FDP 10,7 százalékos eredménnyel. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) a szavazatok 9,2 százalékát kapta, a Zöldeknek pedig 8,9 százalék jutott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!