Németországban Berlin a legaktívabb a cégalapításokban

Szerencsejáték, 2017.06.27

A cégalapítási aktivitás Németországon belül Berlinben a legmagasabb, ahol elsősorban külföldi vállalkozók állították meg az országszerte csökkenő trendet a DIW gazdasági kutató intézet kedden közzétett tanulmánya szerint.

A Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung (DIW Berlin) gazdasági kutató intézet tanulmánya szerint Németországban már hat éve csökken a cégalapítások száma, Berlinben azonban, elsősorban a külföldi vállalkozók cégalapítási aktivitásának köszönhetően megállt a lefelé tartó trend.

A tanulmány szerzője Alexander Kritikos a DIW közleményében rámutatott, hogy a nagy innovációs potenciállal rendelkező cégek alapításában München és Köln megelőzte ugyan Berlint, de a vizsgált tizenkét nagyvárosban összességében csökkent a cégalapítások száma.

A cégalapítási aktivitás a gazdasági szerkezet átalakulásának egyik kulcsfontosságú tényezője és fontos szerepet tölt be a termelékenység javításában.

A DIW szakemberei a 2015-ös és 2016-os cégbejegyzési adatokat nemcsak abszolút számokban, de dinamikájában is vizsgálva megállapították, hogy a cégalapítási aktivitás Berlinben bizonyult a legmagasabbnak 10 ezer munkaképes korú (alkalmazott és munkanélküli) lakosra vetítve 182 új cég bejegyzésével. Lipcsében 133, Hamburgban 130, Münchenben 126, Brémában 82, Stuttgartban pedig 75 céget jelentettek be 10 ezer munkaképes korú lakosra vetítve.

A gazdasági növekedésben és a versenyképesség javításában betöltött kitüntetett szerepüknek köszönhetően a tanulmány külön figyelmet szentelt a cégalapításokban a technológiai innovációt hozó kreatív ágazatoknak. Ebben a kategóriában Köln és München bizonyult a legaktívabbnak 10 ezer munkaképes korú lakosra vetítve 35 cég alapításával, míg Berlinben és Hamburgban 30, Lipcsében pedig 27,5 volt az arány.

A tanulmány arra hivatkozva, hogy Németország a 114. helyen áll a Világbank "Ease of Doing Business" cégalapítási ranglistáján rámutat, hogy a gazdaságpolitikának lenne még bőven mit tennie a cégalapítások intézményes és pénzügyi feltételeinek könnyítése terén, különösen a nagy innovációs potenciállal rendelkező ágazatokban. Németországban például egy GmbH (Kft) bejelentése kilenc lépéses folyamatból áll, míg Új-Zélandon egy nap alatt, egyetlen hatósági vizit során létre lehet hozni egy új vállalatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!