Nemzeti párbeszédet sürget Hondurasban az amerikai kormányzat

Külföld, 2017.12.22

Az amerikai kormányzat örömét fejezte ki a hondurasi elnök, Juan Orlando Hernández újraválasztása miatt, ugyanakkor "erőteljes nemzeti párbeszédet" sürget - ez derül ki az Egyesült Államok külügyminisztériumának pénteki közleményéből.

A Heather Nauert külügyi szóvivő által aláírt közleménye szerint "az eredmény szoros volt, az Amerikai Államok Szervezete és az Európai Unió megfigyelői választási szabálytalanságokat is regisztráltak, a politikai spektrum valamennyi rétegét képviselő hondurasiak heves reakciói pedig kihangsúlyozták, hogy szükség van egy erőteljes nemzeti párbeszédre". Az amerikai külügyminisztérium álláspontja szerint jelentős, hosszú távú erőfeszítések kellenek a politikai megosztottságból adódó sebek begyógyításához, ennek érdekében régóta esedékes választási reformokra van szükség.

A pénteken reggel kiadott közlemény felszólítja a hondurasi Legfelsőbb Választási Törvényszéket, hogy "átláthatóan és teljes körűen" vizsgálja meg a különböző politikai pártok által benyújtott panaszokat. Egyúttal ismételten az erőszaktól való tartózkodásra szólít fel mindenkit. A közép-amerikai Hondurasban november 26-án tartották az elnökválasztást. A megméretésből a voksok 42,95 százalékával az eddigi elnök, Juan Orlando Hernández került ki győztesen, míg a baloldali koalíció jelöltjét, a politikai tapasztalatok nélküli televíziós műsorvezetőt, Salvador Nasrallát a szavazók 41,42 százaléka támogatta. Nasralla vitatta a választási eredményt, és új választásokat követelt, a múlt héten pedig a washingtoni székhelyű Amerikai Államok Szervezetének vendégeként Washingtonban fejtette ki, hogy szerinte Hernández elnök csalással győzött. A választások óta Honduras - elsősorban a főváros, Tegucigalpa - utcáit tüntetők árasztják el, s a rendőrökkel történt összecsapásokban eddig legalább tizenketten vesztették életüket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!