Nemzetközi adományozók közel 7 milliárd eurót ajánlottak fel a szíriai válság humanitárius kihívásainak kezelésére

Külföld, 2020.06.30

Nemzetközi adományozók 6,9 milliárd eurót ajánlottak fel a szíriai válság humanitárius kihívásainak kezelésére, az EU és az ENSZ által szervezett, kedden befejezett, Szíriát és a régiót támogató negyedik videokonferencia keretében.

Janez Lenarcic, válságkezelésért felelős uniós biztos elmondta, hogy a 6,9 milliárd euró kétéves időszakra vonatkozik, és hozzátette, hogy további 6 milliárd euró könnyített feltételekkel járó kölcsönfelajánlás is érkezett nemzetközi pénzügyi intézményektől.

"Nemzetközi közösségként együtt érzünk a szíriaiakkal, nemcsak szavakban, hanem konkrét elköteleződés által is" - hangsúlyozta.

Josep Borrell az EU külügyi főképviselője bejelentette, hogy az Európai Unió 2,3 milliárd eurót ajánl fel a szíriai civil lakosság és a régióba menekültek támogatására.

Heiko Maas német külügyminiszter, több mint 1,5 milliárd euró támogatást jelentett be, és felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírus-járvány még jobban megnehezíti az ott élők sorosát.

Marta Lorenzo, az Oxfam nemzetközi segélyszervezet közel-keleti részlegének igazgatója kijelentette, hogy a felajánlás összege "egyszerűen nem elégséges" ahhoz, hogy fedezze az éhezés küszöbén élő szíriaiak és a régióba menekültek legalapvetőbb szükségleteit.

"Döbbenetes, hogy a nemzetközi közösségek, a civil szervezetek számtalan figyelmeztetése ellenére sem mérték fel még mindig a helyzet sürgősségét - fogalmazott.

A lassan már tíz éve tartó szíriai konfliktusban több mint 400 ezer ember vesztette életét és több millióan menekültek el hazájukból. A nemzetközi becslések szerint 11 millió ember szorul humanitárius segítségnyújtásra és körülbelül 9 milliónak nincs mint ennie. A szíriai lakosság fele munkanélküli.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!