Netanjahu a drúz Ajub Karát nevezte ki kommunikációügyi miniszternek

Külföld, 2017.05.28

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a Likud párthoz tartozó, drúz származású Ajub Karát kommunikációügyi miniszterré nevezte ki. A kormány vasárnap egyhangúlag megszavazta Kara megbízását - közölte a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Benjámin Netanjahu a szintén megőrzött külügyminisztérium mellett három hónappal ezelőttig saját kezében tartotta ezt a tárcát is, de februárban kénytelen volt megválni a média ügyeitől, miután rendőrségi nyomozás indult, mert napvilágra került a kormányfő titkos egyezkedése a Jediót Ahronót című újság tulajdonos-kiadójával.

Három hónapra, ideiglenes hatállyal Cahi Hanegbi térségek közötti együttműködésért felelős minisztert nevezte ki a média ügyeinek élére, azonban nem tervezte hivatalának meghosszabbítását, hanem helyette a hozzá igen közel álló Jarív Levin turisztikai miniszternek akarta átadni ezt a tárcát.

Levin visszautasította a megbízatást, és ekkor Netanjahu a hozzá szintén igen lojális Ajub Kara mellett döntött, aki eddig a térségek közötti együttműködésért felelős miniszterhelyettes volt.

Az ellenzék több képviselője bírálta az új miniszter személyét, mert szerintük túlzottan is követheti majd a kormányfő utasításait. A Cionista Tábor nevű baloldali párt képviselője, Miki Rózentál szerint Kara egyenesen a miniszterelnök bábja lesz.

"Netanjahu marad valójában a kommunikációs miniszter, és minden más csak ködösítés"- jelentette ki Nahman Sáj, aki jelenleg szintén a Cionista Tábor parlamentere, és korábban az izraeli közmédia vezetője volt.

A Netanjahu elleni egyik rendőrségi nyomozás olyan hangfelvételeken alapul, amelyeken a kormányfő üzleti ajánlatot tett Arnon Mózesznek, a Jediót Ahronót című újság tulajdonosának: azt kérte állítólag tőle, hogy a lap kedvezőbb színben tüntesse fel, viszonzásul pedig megsegíti az újságot, amely gazdasági nehézségekbe került a Netanjahut támogató amerikai milliárdos, Sheldon Adelson finanszírozása révén díjmentesen osztogatott Jiszráél Hajom újság miatt.

A nyomozás miatt a "minőségi kormányzásért" küzdő civil szervezet, valamint Jichák Hercog, a parlamenti ellenzék és a Cionista Tábor elnöke beadványban fordult az izraeli legfelsőbb bírósághoz. Azt kifogásolták, hogy Netanjahu magánál tart számos, köztük a médiáért felelős miniszteri tárcát. A miniszterelnök ekkor vált meg először ideiglenesen, majd vasárnap végleg a kommunikációügyi minisztériumtól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!