Netanjahu halálos ítélet szeretne a három ember életét kioltó merénylő ügyében

Külföld, 2017.07.27

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök halálbüntetés kiszabását látná helyesnek a Salomon család három tagját meggyilkoló merénylő ügyében - értesült a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet csütörtökön.

"Egy ilyen alávaló gyilkost ki kell végezni, hogy ne mosolyogjon többé"- jelentette ki a kormányfő csütörtökön a családnál tett részvétlátogatásán, ahová feleségével együtt ment el.

"Itt az ideje a terroristák elleni halálbüntetésnek" - mondta Netanjahu a gyászoló családnál tett látogatásán is csütörtökön. "Benne van a törvényekben, szükséges hozzá a bírók egyhangú döntése, de ők tudni akarják a kormány véleményét is" - tette hozzá a miniszterelnök.

A múlt pénteken a Halamis nevű, Rámalláh melletti izraeli telepesfaluban egy palesztin merénylő halálra késelte egy új unoka születését ünneplő családban az idős nagypapát, egyik középkorú fiát és lányát, valamint megsebesítette idős feleségét, a kisunoka nagymamáját.

A tizenkilenc éves palesztin merénylőt egy szomszédban lakó, szabadságon lévő katona tette ártalmatlanná, aki a zajra átsietett, majd fegyverével megsebesítette, de nem ölte meg a támadót. A merénylőt azóta egy jeruzsálemi kórházban ápolják.

A telepeseket támogató, radikálisan jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt egyik vezetője, Ajelet Saked igazságügy-miniszter néhány napja egy twitter bejegyzésben követelte a halált a Halamisban vérengző palesztin ellen, de ezt követően Netanjahu a kormány ülésén "felelősségteljes viselkedést" kért a minisztertől.

Később Naftali Bennet oktatási miniszter, a Bájt Hajehudi párt vezetője is a halálbüntetés kiszabását sürgette a merénylő ellen.

Az izraeli törvények lehetővé teszik bizonyos körülmények között a halálbüntetést, de ezt mindössze egyszer hajtották végre az ország több mint 69 éves fennállása óta, mégpedig 1962-ben Adolf Eichmann háborús bűnös ellen. Eichmann a második világháború idején a zsidók tömeges meggyilkolásának, a végső megoldásnak volt az egyik gyakorlati végrehajtója.

Az izraeli parlament, a kneszet már több alkalommal elvetette azt a javaslatot, hogy terroristák ellen is alkalmazzanak halálbüntetést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!