Netanjahu pártja nagygyűlésen állt ki a korrupcióval gyanúsított miniszterelnök mellett

Külföld, 2017.08.09

A kormányzó izraeli jobboldali Likud párt szerda este nagygyűlést rendezett Tel-Avivban a korrupciós vádak miatt nehéz helyzetbe került Benjámin Netanjahu miniszterelnök támogatására - jelentette az izraeli tízes tévécsatorna.

A gyűlésen mondott beszédében a kormányfő a baloldalt és a baloldallal azonosított médiát azzal vádolta, hogy miután nem képesek megbuktatni a szavazóurnáknál, bűnügyi vádakkal akarnak rendszerváltozást elérni, kiűzni őt a hatalomból a jobboldallal és a nemzeti táborral együtt.

Netanjahu azt hangoztatta, hogy a média példátlan és szenvedélyes hajszát folytat ellene és a családja ellen, és "néhány pohár tea" miatt próbálják meghurcolni a magányos katonákat és a holokauszttúlélőket segítő feleségét, Sara Netanjahut.

Netanjahu megismételte az Izraelben az utóbbi hónapokban már mantrává vált mondatot, hogy "nem volt semmi, és nem lesz semmi", utalva a nyomozás szerinte várható eredményére.

A Likud aktivistáit autóbuszokon szállították az ország minden részéből a tel-avivi kiállítási csarnokhoz, amelyet megtöltött a miniszterelnök mintegy háromezer támogatója a nagygyűlés idejére.

A tévécsatorna felidézte, hogy 1997-ben a korrupcióval vádolt akkori belügyminiszter, Arie Deri a szerdaihoz hasonló támogató nagygyűlést szervezett magának, de 2000-ben egy izraeli bíróság kenőpénz elfogadásáért ettől függetlenül három év börtönre ítélte, ahonnan huszonkét hónap után szabadult. Deri jelenleg ismét belügyminiszter, és a rendőrség ismét, már többször kihallgatta újabb korrupciós ügyek gyanújával.

Bűnügyi vádak kereszttüzébe került vagy azokért elítélt más politikusok, köztük Ehud Olmert volt kormányfő nem szerveztek vagy szerveztettek támogató nagygyűléseket meggyanúsításukat követően. Olmert a közelmúltban szabadult börtönbüntetésének letöltése után, amit szintén korrupciós ügyek miatt szabtak ki rá.

Ari Harow, Netanjahu bizalmasa és volt kabinetfőnöke múlt pénteken vádalkut kötött az izraeli ügyészséggel, s ennek keretében vallomást tesz a miniszterelnök elleni nyomozásokkal kapcsolatban.

Harow átadja információit az oligarchák által a Netanjahu családnak adott nagy értékű ajándékokról, valamint a kormányfőnek a Jediót Ahronót című újság tulajdonosával folytatott médiabefolyásolási korrupciós ügyéről. Az egykori kabinetfőnök a tévé beszámolója szerint a tengeralattjárókkal és más gyanús katonai beszerzésekkel kapcsolatban is rendelkezik információkkal.

Az izraeli törvények szerint Netanjahu elvileg még a vádirat benyújtása után is hivatalában maradhat, de ilyenre még nem volt példa Izrael történetében, és a legfelsőbb bíróság egyik korábbi döntése szerint le kell mondania annak a miniszternek, aki ellen vádiratot nyújtottak be.

Benjámin Netanjahu elődje, Ehud Olmert már jóval az ügyészi vádirat elkészítése előtt átadta a miniszterelnöki széket, és távozása után új választásokat írtak ki Izraelben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!