Nevet változtatott az Új Jobbközép olasz kormánypárt

Külföld, 2017.03.18

Új névvel, Népi Alternatíva elnevezéssel folytatja a politizálást a három évvel ezelőtt megalakult Új Jobbközép (NCD) olasz kormánypárt - jelentette be a pártot vezető Angelino Alfano külügyminiszter.

Angelino Alfano a névváltoztatás bejelentésekor kijelentette, a párt "új lappal" akar újraindulni. Politikáján nem változtat ugyan, de elhagyja a jobbközép jelzőt, mivel - magyarázta Angelino Alfano - a jobbközép erők Olaszországban a radikális jobboldallal szövetkeztek, és ebben opártja nem kíván résztvenni. Hangsúlyozta, hogy a Népi Alternatíva (Alternativa popolare) Európa párti és elutasítja a Marine Le Pen-féle politikát.

Angelino Alfano arra utalt, hogy a Silvio Berlusconi vezette jobbközép Hajrá Olaszország (FI) a nyíltan a francia Nemzeti Front, vagyis Marine Le Pen politikáját éltető Északi Ligával készül a következő parlamenti választásokra.

Elemzők szerint a lépéssel Angelino Alfano a centrum felé próbálja terelni az általa vezetett formációt, a mérsékelt, az Északi Liga politikáját elutasító jobbközép olasz választók megszerzésével. Ugyanakkor Népi Alternatíva névvel még balközép szavazók támogatásában is reménykedhet.

A 46 éves Angelino Alfano a FI-ben kezdte politikai pályafutását. 2008 és 2011 között a negyedik Berlusconi-kormány igazságügyminisztere volt, sokan őt tartották Silvio Berlusconi lehetséges utódjának. 2013-ban kilépett a FI-ből és megalapította az NCD-t, amely a balközép többségű kormánykoalíció szövetségese lett. Angelino Alfano 2013-tól belügyminiszter volt, majd 2017-től a római kormány külügyminisztere.

A párt névcseréje a közelgő olasz választások előszeleként értelmezhető. Az utóbbi húsz napban több új párt is született: a balközép Demokrata Pártból (PD) kivált baloldali csoport megalakította a Demokraták és Progresszívek Mozgalmát (MDP), megszületett a Szuverén Jobboldal Francesco Storace és Francesco Alemanno vezetésével, a volt kereszténydemokrata Pier Ferdinando Casini megalapította a Centrumpártiak Európáért, a korábbi Baloldal Környezet Szabadság (Sel) Olasz Baloldallá (SI) alakult át és létrejött a Progresszív Tér, amelyet a PD-ből szintén kivált volt milánói főpolgármester Giuliano Pisapia hozott létre.

Az olasz politikai gyakorlatnak megfelelően a választásokon indulni akaró számos apró pártt az egyedül kormányalakításra képtelen nagyobb pártokkal próbál majd szövetkezni parlamenti mandátumok és esetleg kormánypozíciókért cserébe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!