Nigerrel is migrációs megállapodást ír alá Olaszország, két új hotspot nyílik Szicíliában

Külföld, 2017.03.07

Líbia és Tunézia után az olasz kormány az afrikai Nigerrel is kétoldalú migrációs megállapodást készül kötni - jelentette be Angelino Alfano olasz külügyminiszter kedden. Ezzel egy időben két újabb regisztrációs központ (hotspot) nyílik Szicíliában márciusban.

A Nigerrel kötendő megállapodás részletei még nem ismertek, de a Líbiával és Tunéziával februárban aláírt megállapodások az észak-afrikai partokról induló embertömeg megfékezését, az embercsempészet és a terrorizmus elleni küzdelemben való együttműködést, az afrikai országhatárok alaposabb ellenőrzését célozták.

A Líbiával szomszédos Niger tranzitországnak számít a Dél-Olaszországba tartó migrációs útvonalon: az Olaszországba érkezők többsége ugyanis Guineából, Nigériából, Elefántcsontpartról, Gambiából indul, és Nigeren keresztül jut el a líbiai partokig.

Franco Gabrielli olasz országos rendőrparancsnok keddi parlamenti beszámolójában bejelentette, hogy márciusban két új hotspotot nyitnak a szicíliai Messina és Mineo városában. Ezzel hatra emelkedik a Dél-Olaszországban 2015 decembere óta nyitott regisztrációs központok száma, amelyek eddig már Lampedusa-szigetén, a szintén szicíliai Trapaniban és Pozzalóban, valamint Tarantóban működtek. Franco Gabrielli elmondta, hogy tavaly az Olaszországba érkezett több mint 181 ezer migráns 97 százalékát azonosították fényképes regisztrációval. Három százalék megtagadta az ujjlenyomatvételt.

Az Olaszországba érkező kis- és fiatalkorúak 91 százaléka felnőttkíséret nélkül érkezik meg. Tavaly több mint 28 ezer volt a számuk.

Tavaly több mint 41 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel Olaszországban, és ebből több mint 18 ezret utasítottak ki.

Ami a menedékkérők elhelyezését illeti, Marco Minniti olasz belügyminiszter kedden új rendeletet írt alá az olaszországi menedékkérő-központok üzemeltetéséről, ami átláthatóbbá kívánja tenni működésüket az esetleges korrupció megakadályozásával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!