Nikki Haley arab országokat bírált, mert szerinte nem támogatják a palesztinokat

Külföld, 2018.07.24

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete az arab, illetve muszlim országokat bírálta, mert szerinte csak szóban támogatják a palesztinokat, az anyagi segítségben  - mint fogalmazott - nem jeleskednek.

Az ENSZ-nagykövet a UNRWA (az ENSZ Palesztin Menekültekkel Foglalkozó Segélyezési és Munkaügyi Hivatala) anyagi támogatását hiányolva konkrétan Egyiptomot, Kuvaitot és az Egyesült Arab Emirségeket nevezte meg.

"Az itt, New Yorkban, az ENSZ-ben elhangzott szavak nem biztosítanak ruhát, élelmet, oktatást a palesztin gyermekeknek, csak felbőszítik a nemzetközi közösséget" - fogalmazott Haley. Külön említette Kínát és Oroszországot, szavai szerint ez a két ország a palesztin ügyet politikai játszmának tekinti. "Itt az ideje, hogy elsősorban a térség államai szerepet vállaljanak és valóban segítsék a palesztin népet, ahelyett hogy ezer mérföldekkel távolabb csak beszéljenek róla" - hangoztatta az amerikai ENSZ-nagykövet.

A UNRWA legnagyobb pénzügyi támogatójaa közelmúltig az Egyesült Államok volt. Washington évi 365 millió dollárral segítette a szervezetet, de Donald Trump elnök tavaly ezt az összeget 60 millió dollárra csökkentette, a maradék összeget visszatartotta, és folyósítását ahhoz a feltételhez kötötte, hogy a palesztinoknak tárgyalóasztalhoz kell ülniük Izraellel.

Ezzel egyidejűleg az amerikai külügyminisztérium közelebbről nem meghatározott reformokat sürgetett a segélyszervezetnél. Júliusban hét korábbi amerikai ENSZ-nagykövet arra nógatta Mike Pompeo külügyminisztert, hogy állítsa vissza a UNWRA támogatását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!