Novemberben feltételesen szabadlábra helyezik Amerikában Pollard izraeli kémet

Külföld, 2015.07.28

November 21-én feltételesen szabadlábra helyezik majd Jonathan Pollardot, az amerikai haditengerészet volt tisztjét, akit 1985-ben fogtak el és később életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek az Egyesült Államokban, mert Izraelnek kémkedett - közölték kedden az elítélt ügyvédjei.

Pollard addigra már 30 évet tölt majd rács mögött. Az izraeli kormány már régóta próbálta elérni, hogy idő előtt bocsássák őt szabadon.

A feltételes szabadlábra helyezésről döntő amerikai bizottság úgy határozott, hogy Pollard öt éven át nem hagyhatja majd el az Egyesült Államok területét.

John Kerry amerikai külügyminiszter kedden kijelentette, hogy a feltételes szabadlábra helyezés nem áll összefüggésben az iráni atomprogram korlátozásáról kötött megállapodással. Az izraeli vezetés határozottan ellenzi az alkut, ezért a sajtóban korábban olyan feltételezések jelentek meg, hogy a kémnek a börtönből való kiengedésével az Egyesült Államok megpróbál a két ország között kialakult feszültségen enyhíteni.

Hasonlóképpen cáfolták az "árukapcsolásról" szóló spekulációkat Pollard ügyvédjei. Azoktól korábban elhatárolódott a Fehér Ház és az igazságügyi minisztérium is.

A 60 éves, cukorbeteg és magas vérnyomástól is szenvedő elítéltet júliusban hallgatta meg a feltételes elengedéséről döntő testület. Ha bizottság megtagadta volna az elbocsátását, Pollardnak további 15 évet kellett volna leülnie, de az igazságügyi tárca jelezte, hogy nem fogja ellenezni a szabadlábra helyezést.

Jonathan Pollardot 1985 novemberében vették őrizetbe, amikor sikertelen kísérletet tett arra, hogy menedéket kérjen a washingtoni izraeli nagykövetségen. Ő az egyetlen amerikai állampolgár, akit életfogytiglani ítélettel sújtottak amiatt, hogy titkos információkat adott át az Egyesült Államok egyik szövetségesének.

Támogatói szerint Pollardra túlságosan kemény büntetést szabtak ki, mert, mint rámutattak, az Egyesült Államok és Izrael szövetségese egymásnak, és az általa kiszolgáltatott információ nem okozott kárt Amerikának, ráadásul a konkrét értesülésekhez Izrael már korábban is hozzáférhetett. Bírálói, többek között kormányzati tisztségviselők és ügyészek szerint viszont a férfi áruló, aki tikos anyagok tömegének kiadásával kárt okozott a hazájának.

Az Obama-kormány 2014-ben, az izraeli-palesztin békefolyamat ösztönzése érdekében fontolóra vette Pollard szabadon bocsátását, de az elképzelés hírszerzési körökben ellenkezést váltott ki, és a tárgyalások az ajánlat ellenére is összeomlottak, ezért elálltak tőle. Az elítéltet az észak-karolinai Butner szövetségi börtönében tartják fogva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!