Nyílt napot tartottak a NATO eddigi legnagyobb romániai hadgyakorlatán

Külföld, 2017.07.15

Nyílt napot tartottak a Saber Guardian 2017 (SG17) elnevezésű nemzetközi gyakorlatsorozat - Románia és a fekete-tengeri térség eddigi legnagyobb hadgyakorlata - legfontosabb erdélyi helyszínén, Nagysinken (Cincu) szombaton.

A Bulgária, Románia és Magyarország területén zajló, az Egyesült Államok szárazföldi erőinek európai parancsnoksága által összehangolt manőverekre 22 NATO-tagállam és partnerország 25 ezer katonáját és mintegy kétezer harci eszközét mozgósították. A román területen gyakorlatozó 17 ezer katona közül a román, amerikai, örmény, horvát és ukrán hadsereg mintegy ötezer katonája gyűlt össze Nagysinken.

A szombati nyílt napon Klaus Iohannis román államfő, Petr Pavel vezérezredes, a NATO Katonai Bizottságának elnöke és Adrian Tutuianu román védelmi miniszter is megtekintette a szárazföldi csapatok, illetve a román és amerikai légierő éleslövészeti gyakorlatát a nagysinki tüzérségi lőtéren.

Az SG17 gyakorlatsorozat egyebek mellett egy ellenséges folyami áttörési kísérlet visszaverésének gyakorlására, illetve a Fekete-tenger térségében - a légvédelmi tüzérség és több hadihajó részvételével - rendezendő rakétalövészeti gyakorlatra is kiterjed.

A román külügyminisztérium közleménye szerint az SG17 az eddigi legnagyobb és legösszetettebb gyakorlatsorozat, amely román területen zajlik.

"A Saber Guardian 17 a részt vevő több mint húsz ország katonáinak együttműködési készségét fejleszti, és hozzájárul a NATO keleti szárnya védelmi és elrettentő képességének megerősítéséhez. A gyakorlat ugyanakkor határozott bizonyítéka a szolidaritásnak, a transzatlanti kapcsolatok és a húszéves román-amerikai stratégiai partnerség szilárdságának" - olvasható az SG17-ről kiadott román külügyi közleményben.

A héten Alekszandr Grusko, Oroszország NATO-nagykövete aggodalmát fejezte ki a kelet-európai és a Fekete-tenger térségében szervezett NATO-hadgyakorlatok miatt, amelyeken az év hátralévő részében - számításai szerint - mintegy 40 ezer katona vesz részt. Grusko a katonai kommunikáció fejlesztését szorgalmazta Oroszország és a NATO között, a félreértések és "ideges" reagálások elkerülése érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!