Obama volt bizalmasa: Trump az Obama-csapat korábbi stratégiájával győzte le a 2016-os elnökválasztáson Clintont

Külföld, 2018.06.01

Donald Trump republikánus elnökjelöltként az Obama-csapat nyolc évvel korábbi stratégiájával győzte le a 2016-os elnökválasztáson demokrata párti vetélytársát, Hillary Clintont - állítja új könyvében Ben Rhodes, az előző elnök, Barack Obama egyik legközelebbi munkatársa.

Ben Rhodes Barack Obama bizalmas munkatársa volt, a nemzetbiztonsági főtanácsadó helyetteseként dolgozott a Fehér Házban. The world as it is (A világ, ahogy van) című memoárja a jövő héten kerül piacra, de amerikai lapok - például a The New York Times - már idéznek belőle részleteket.

Az eddig nyilvánosságra került részletekből kiderül például, hogy Barack Obama eleinte nem értette, miért győzött a republikánus elnökjelölt. "Mi van, ha tévedtünk?" - kérdezte a memoárját most megjelentető Rhodestól a választások után nem sokkal egy limai utazáson. Rhodes felidéz egy pillanatot: "Obama kezében egy publicisztika volt, amely arról szólt, hogy a liberálisok elfeledkeztek arról, milyen fontos is az embereknek az identitásuk, és üres kozmopolita globalizmust népszerűsítettek, amely sokakban azt az érzetet keltette, hogy őket magukra hagyták. Talán túlságosan is messzire mentünk - mondta Obama" - olvasható az emlékiratok The New York Timesban közölt részletében.

Rhodes szerint kevés dolog rázta meg jobban Barack Obamát, mint az, hogy a választók éppen egy olyan elnökjelölt mellett döntöttek, aki korábban még az ő születési helyét és amerikai mivoltát is megkérdőjelezte. Donald Trump ugyanis évekkel ezelőtt gyakran hangoztatta, hogy Barack Obama nem is az Egyesült Államokban született, ezért - mivel a választásokon csakis született amerikai állampolgárok indulhatnak - a megválasztása is törvénytelen volt.

A 2016-os elnökválasztások demokrata párti elnökjelöltje, Hillary Clinton vereségéről Rhodes ezt írja: "Látnom kellett volna, hogy ez bekövetkezik. (...) Nyolc évvel korábban ugyanazzal a politikai üzenettel szálltunk harcba Hillary ellen, amelyet később Trump alkalmazott: hogy (Clinton) a korrupt elit része, akiben nem lehet megbízni, hogy változást hoz".

Barack Obama 2008-ban a "változás" ígéretével kampányolt, és elemzők szerint politikai újoncként jórészt ennek köszönhetően is sikerült legyőznie a saját pártjában Clintont, az elnökválasztáson pedig a republikánus John McCain szenátort.

A könyvben Ben Rhodes azt állítja: sem ő, sem Obama nem tudott arról, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a választások után vizsgálatot kezdett a Trump-kampány állítólagos orosz kapcsolatairól.

Néhány nemzetközi politikai történés is megemlíttetik az emlékiratokban. Így például az, hogy amikor Angela Merkel német kancellár utoljára találkozott az elnök Obamával, akkor Merkel szemében könnycseppek jelentek meg, s azt mondta az amerikai politikusnak: most már "teljesen egyedül van", aki védi a liberális elveket, a liberális világrendet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!