Öböl-menti viszály - Az amerikai külügyminiszter Katar elszigetelésének enyhítését sürgeti

Sport, 2017.06.09

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a Katar körüli blokád enyhítését sürgette pénteken Washingtonban újságíróknak fejtve ki e témával kapcsolatos álláspontját.

Az amerikai diplomácia vezetője konkrétan Szaúd-Arábiát, Egyiptomot és az Egyesült Arab Emírségeket nevezte meg.

Leszögezte: Katar elszigetelésének sok káros következménye van. Ezek között említette a humanitárius problémákat, valamint az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció terrorizmus elleni küzdelmét érintő kedvezőtlen hatásokat. A katari főváros, Doha közelében lévő al-Udeid légibázison ugyanis mintegy tízezer amerikai katona állomásozik, és innen indítanak légicsapásokat is az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen.

Tillerson hangsúlyozta: az Egyesült Államok térségbeli érdekei is sérülnek a blokád miatt. Hozzátette: az Egyesült Államok elvárja, hogy az Öböl-menti államok azonnal tegyenek lépéseket a térségben eluralkodott feszültség enyhítése érdekében.

A miniszter ugyanakkor Katarnak is "üzent". Leszögezte, hogy Katar ugyan sokat tett a terroristák finanszírozásának korlátozásáért, de ez nem elég, még többet kell tennie.

Korábban Donald Trump elnök felajánlotta közvetítését a válság enyhítése érdekében, s még azt is javasolta, hogy a Fehér Házban egyeztessenek az érdekelt felek. A katari emír azonban elutasította ezt, mondván, hogy amíg országát a nemzetközi törvényeket felrúgva blokáddal sújtják, nem hajlandó Washingtonba utazni.

Az amerikai elnök egyébként egy nappal azt követően ajánlotta fel közvetítését, hogy Twitter-bejegyzésben rögzítette: Katar elszigetelésére éppen a korábbi, szaúd-arábiai tárgyalásai után került sor. Majd egy későbbi mikroblog-bejegyzésben arról értekezett, hogy aki terroristákat támogat, annak a következményeivel is számolnia kell.

A Fehér Ház közleménye szerint Trump elnök nyilatkozat kiadására az ügyben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!