Öböl menti viszály - Erdogan: Katar elszigetelése embertelen

Sport, 2017.06.13

Katar elszigetelése embertelen, súlyos hiba és ellentmond a muzulmán értékeknek - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden Ankarában a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén. Erdogan a végrehajtó elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-ai népszavazás után, május 21-én lett ismét az AKP elnöke.

Kifejtette: a Dohával szemben alkalmazott módszerek elfogadhatatlanok és a halálbüntetéshez hasonlítanak.

Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek a múlt hét elején jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral, azt állítva, hogy annak vezetése terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beleavatkozik a belügyeikbe. Doha tagadja a vádakat.

A török elnök kedden újból megfogadta, hogy továbbra is kiáll Katar mellett a viszályban. Leszögezte: az érintett országoknak a problémákat a muzulmán szent böjti hónap, a ramadán vége előtt - tehát legkésőbb június 25-ig - meg kell oldani. A konfliktusban vezető szerepet kell vállalnia a térség rangidős államférfijának, Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királynak - tette hozzá.

Erdogan kiemelte: Törökország mellett Doha foglalt állást a leghatározottabban az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen.

A török államfő jelezte: a nap folyamán értekezik a közelmúlt fejleményeiről Emmanuel Macron francia elnökkel és Tamím bin Hamad ász-Száni sejkkel, azaz a katari emírrel.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden közölte: Erdogan a napokban Donald Trump amerikai elnökkel is tárgyal majd telefonon a Perzsa-öböl térségének kérdéseiről.

Ankara és Doha 2014 decemberében széles körű védelmi megállapodást kötött. A török parlament a múlt héten törvényerőre emelte az egyezménynek azt a pontját, amelynek értelmében Törökország támaszpontot alakít ki és több ezer katonát állomásoztat Katarban.

Törökország ezen felül légi úton napi három alkalommal élelmiszerszállítmányokat küld az arab országba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!