Öböl menti viszály - Kezdetét vette az arab államok csúcsa a Katart bojkottáló országok vezetői nélkül

Sport, 2017.12.05

(MTI/TASZSZ/EFE/Reuters) - Kezdetét vette kedden az Öböl menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának (GCC) 38. csúcsértekezlete, de a Katart bojkottáló országok vezetői nem vesznek részt rajta.

A csúcstalálkozó Szaúd-Arábia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek vezetőinek távollétében vette kezdetét, ezek az országok alacsonyabb szinten képviseltetik magukat. A GCC-nek az említett három ország mellett Katar, Kuvait és Omán a tagja.

Az előzményekhez tartozik, hogy június elején Bahrein, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek bejelentették, hogy megszakítják diplomáciai kapcsolataikat Katarral, mert terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beavatkozik a belügyeikbe. Doha tagadta a vádakat.

A viszály azóta sem rendeződött, és a csúcsértekezletet megnyitó Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir kuvaiti emír sürgette a GCC-n belüli a diplomáciai konfliktus rendezését. A kuvaiti uralkodó június óta próbál közvetíteni Doha és a Katart bojkottáló öböl menti monarchiák között, mindeddig sikertelenül.

Az Egyesült Arab Emírségek kormánya bejelentette, hogy Szaúd-Arábiával katonai, politikai és gazdasági közös együttműködési bizottságot hoz létre a csúcsértekezlet alkalmával. A bizottságot az emírségek trónörököse, Mohamed bin ZájId an-Nahajan és Manszúr bin Zájid an-Nahajan miniszterelnök-helyettes fogják elnökölni - tudatta az emírségek külügyminisztériuma.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!