Oettinger: nagyjából tízmilliárd eurós lyukat üthet a Brexit az EU büdzséjén

Külföld, 2017.06.28

Nagyjából tízmilliárd eurós lyukat üthet az Európai Unió büdzséjén az egyik legnagyobb nettó befizető tagországnak számító Egyesült Királyság kilépése, amivel párhuzamosan ráadásul új feladatokat is finanszírozni kellene - közölte Günther Oettinger költségvetésért felelős uniós biztos szerdán az EU pénzügyeinek jövőjéről szóló vitaanyag bemutatásakor.

Sajtóértekezletén a német politikus elmondta, hogy a britek távozásával évente körülbelül 10-11 milliárd euró esik ki, ezért a hatékonyság növelésére, a pénz valamekkora részének pótlására, takarékoskodásra, átcsoportosításra, illetve más bevételi forrásokra lehet szükség.

Oettinger emellett rámutatott, hogy eközben a védelem, a biztonság területén jelentkező új feladatokat is finanszírozni kell, ami kétszeresére növelheti ezt a hiányt.

"Ha Európa meg akar küzdeni az új kihívásokkal, akkor valahonnan pénzre van szükség. Költhetünk kevesebbet, vagy találhatunk új forrásokat" - fogalmazott, majd hozzátette, hogy "nehéz döntéseket kell majd hozni".

A Brexit mindazonáltal lehetővé teszi a britek által korábban kiharcolt, "torzító hatású" költségvetési visszatérítések megszüntetését - mondta Oettinger, aki szerint olyan módon kellene átcsatornázni a forrásokat, ami az integráció és a tagállamok közötti együttműködés kiterjesztését mozdítja elő.

"A büdzsé változása és annak felhasználása attól függ, hogy milyen jövőt szánunk az Európai Uniónak" - jelentette ki.

Az Európai Bizottság szerdán ismertetett anyaga öt lehetséges forgatókönyvet vázol fel az unió pénzügyeinek jövőjéről, amelyek a következők: az EU a megszokott kerékvágásban halad tovább; kevesebbet fog tenni; több sebességgel fog előremozdulni; kevesebbet tesz, viszont hatékonyabban; vagy sokkal többet tesz. A lehetőségek a meglévő szakpolitikákkal kapcsolatos kiadások csökkentésétől a bevételek növeléséig terjednek.

Az EU költségvetése idén 157,9 milliárd euró kötelezettségvállalást irányoz elő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!