Offshore-botrány - Az LVMH luxuscsoport francia tulajdonosának magánvagyonát hat különböző adóparadicsomba helyezte

Külföld, 2017.11.08

A leggazdagabb franciaként számon tartott Bernard Arnault üzletember, az LVMH luxuscsoport tulajdonosa "hat különböző adóparadicsomba" helyezte a magánvagyonát - derült ki azokból a dokumentumokból, amelyek a legújabb offshore-kiszivárogtatással hozott nyilvánosságra szerdán a Le Monde.

"A cikkben említett teljes vagyont teljesen törvényes úton hoztam létre és természetesen ismertek az adóhatóságok előtt" - reagált Bernard Arnault, aki szerint "egy újságírói akcióról" van szó, amely a vagyonával akar szenzációt hajhászni.

A Paradise-iratok (Paradise Papers) néven kiszivárgott, 13,4 millió aktából álló adattömeg feldolgozásában az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumával (ICIJ) együtt világszerte 96 sajtó- és médiacég vesz részt, köztük Franciaországban a Le Monde szerkesztősége.

A legvagyonosabb francia a Le Monde szerint legalább nyolc különböző tanácsadócég segítéségével helyezte el hat különböző adóparadicsomban a magánvagyonát.

A lap megemlít egy 4300 négyzetméteres alapterületű villát Londonban, amelynek tulajdonosa a brit ingatlan-nyilvántartásban egy Jersey szigetén bejelentett vállalkozás. A Le Monde nyomozásai azonban kiderítették, hogy Bernard Arnault-ról van szó és a neve a Coutts vagyonkezelő ügyfeleinek listáján megjelenik, amely egy tárgyalás során került át az offshore pénzügyekre szakosodott Appleby ügyvédi irodához.

A londoni telek önmagában legalább 15 millió eurót ér, és a birtok építési költségei magasabbak lehetnek 3,4 millió eurónál - állították a lap forrásai.

A Le Monde szerint a francia milliárdos nem kizárólag Jersey szigetén helyezte el a magánvagyonát.

A 101 méteres luxusjahtnak, a Symphonynak, amelyről köztudott, hogy az övé, hivatalosan egy máltai cég, a Sonata Yachting Limited a tulajdonosa és a Kajmán-szigetek zászlaja alatt hajózik.

"Strómanok vezetik és részvényesei hivatalosan ennek a máltai cégnek, de az valójában az LVMH-hoz tartozik, ahogy az a csoport éves beszámolójának egy apró betűs sorából ki is derül" - írta a Le Monde.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!