Olasz kormányalakítás - Délután fogadja Contét az olasz államfő

Külföld, 2018.05.23

A római elnöki palotába kérette az államfő Giuseppe Contét, az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jobboldali Liga közös miniszterelnök-jelöltét szerda délután, ami azt jelenheti, hogy kész őt megbízni az új olasz kormány megalakításával.

Sergio Mattarella 17.30 órára várja Giuseppe Contét.

Az M5S és a Liga hétfőn jelentette be, hogy az 54 éves jogászt jelölik az új kormány élére.

Sajtóértesülések szerint az államfő fenntartásait fejezte ki a pártoknak a miniszterelnöknek tulajdonított szerepkör miatt. A két párt kormányszerződésében ugyanis a kormányfő hatásköre majdnem kizárólag a közös program végrehajtására terjed ki. Az államfő egyes miniszterjelöltekkel szemben is kifogást emelt, köztük a pénzügyminiszteri tárca élére jelölt közgazdász, Paolo Savona ellen, aki Olaszországnak az eurózónából való kilépését támogatja.

Contéval kapcsolatban az olasz és nemzetközi sajtóban is kétségek támadtak, miután nem bizonyultak teljesen igaznak az önéletrajzában feltüntetett végzettségek és címek.

Luigi Di Maio, az M5S vezetője azonban úgy nyilatkozott, nem cserélik le Contét, akit szerinte csak azért támadnak, mert félnek az új olasz kormánytól.

Olasz politikai gyakorlat szerint ha az államfő Contét bízza meg a kormányalakítással, a kormány tagjai már a héten letehetik az esküt, majd a római parlament alsó- és felsőházában kérnek bizalmat.

A miniszterek névsorát szintén a két párt állította össze, de ez a miniszterelnök-jelölt és az államfő közötti egyeztetésen még módosulhat. Luigi Di Maio a gazdasági vagy a munkaügyi és jóléti minisztériumot, Matteo Salvini a belügyminiszteri tárcát szeretné megkapni. Ez azt mutatja, hogy az M5S és a Liga mindenekelőtt a belpolitikát, az olaszországi gazdasági és szociális reformokat, valamint a migrációs helyzet rendezését tartja központinak.

Az euroszkeptikus M5S és a jobboldali Liga a 630 fős római alsó házban 347 mandátummal bír, a 315 fős felső házban pedig 167-tel. A Liga vezette jobboldalhoz tartozó Hajrá Olaszország (FI) és az Olasz Testvérek (FdI) korábbi bejelentések szerint nem szavaz majd bizalmat az M5S-Liga kormánynak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!