Olasz kormányalakítás - Öt Csillag Mozgalom: Giuseppe Conte a miniszterelnök-jelölt

Külföld, 2018.05.21

    Róma, 2018. május 21., hétfő (MTI/APA/Reuters) - Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga Giuseppe Conte jogászt javasolja közös miniszterelnök-jelöltként - jelentette be hétfőn Luigi Di Maio, az M5S párt vezetője mikroblogján.

"Igazán büszke vagyok, hogy Giuseppe Contéra esett a választás, hogy ő legyen a két párt megegyezésén alapuló politikai kabinet vezetője" - írta Di Maio.

Di Maio szerint annak ellenére, hogy Conte nem szerzett parlamenti mandátumot, az M5S párt a létrehozandó kabinet tagjának jelölte.

Matteo Salvini, a Liga vezetője - miután Sergio Mattarella államfővel egyeztetett a kormányalakításról - brüsszeli bírálatokra reagálva kijelentette: senkinek sincs félnivalója az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga közös kormányától. "Nagyon nagy kedvünk van elkezdeni a kormányzati munkát. Talán néhány külföldi személynek változtatnia kellene az ezzel a kormánnyal kapcsolatos hozzáállásán. Olaszországban a remény, a gyarapodás és a jövő kormánya alakul meg. Az olaszok az elsők" - hangsúlyozta a 45 éves milánói politikus.

A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy Sergio Mattarella államfő nevezi ki a kormányfőt, de nem köteles elfogadni a két párt által javasolt Conte személyét. Sajtóértesülések szerint Mattarella kedden nyilatkozik a jelöltről.

Az 54 éves Giuseppe Conte újoncnak számít a politikai parketten, és a dpa német hírügynökség összeállítása szerint első pillantásra szöges ellentéte egy olyan személynek, akit az emberek egy populista kormány vezetőjeként elképzelnek. A kameráknak szánt visszafogott mosoly, példás egyetemi karrier, mindez 12 oldalas életrajzában összefoglalva. A jogászból lett politikus Whatsapp-oldalán az olasz sajtó szerint John F. Kennedy korábbi amerikai elnök fotója látható a következő idézettel: "Minden siker azzal a döntéssel veszi kezdetét, hogy megpróbáljuk".

Conte ismeretlen arcnak számít a politikai életben, még az olasz parlamentbe sem választották be. 1964. augusztus 8-án született Volturara Appula faluban a dél-olaszországi Foggia tartományban. Rómában tanult jogot, emellett bécsi, párizsi, cambridge-i és New York-i intézetekben tevékenykedett, egy fia van. Jelenleg a magánjogi professzorként oktat a firenzei egyetemen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!