Olasz kormányalakítás - Tusk gratulált az új olasz kormányfőnek, egységre szólított fel FRISSÍTETT (új: Juncker)

Külföld, 2018.06.01

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke levélben gratulált Giuseppe Conte új olasz miniszterelnök kinevezéséhez, mindazonáltal hangsúlyozta, hogy az Európai Unióban minden korábbinál nagyobb szükség lesz az egységre és a szolidaritásra.

Tusk levelében aláhúzta, Contét olyan időszakban nevezték ki miniszterelnöknek, amely Olaszország és az egész Európai Unió számára is döntő fontosságú, amikor a közös kihívások leküzdése érdekében nagyobb egységre és több szolidaritásra van szükség, mint valaha.

"Közösségünk csak akkor lesz gyümölcsöző, ha tiszteletteljes párbeszéden és lojális együttműködésen alapul" - fogalmazott.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szintén gratulált az olasz miniszterelnök kinevezéséhez. Juncker levelében kijelentette, az uniós bizottság a reformok útján járó Olaszország mellett áll és figyelemmel kíséri az Európai Unió jövője szempontjából fontos elvárásait és javaslatait.

Giuseppe Conte, aki pénteken tette le a hivatali esküt, az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jobboldali Liga közös kormányát vezeti. Az Európai Unióban először került kormányra két olyan populista erő, amely nyíltan bírálja az Európai Unió politikáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!