Olasz belügyminiszter: a korlátlan illegális bevándorlás akadályozza a törvényeset

Külföld, 2017.03.14

Olaszországban a korlátlan illegális bevándorlás ellehetetleníti a migráció bármilyen törvényes formáját Marco Minniti olasz belügyminiszter szerint, aki a dél-olaszországi Rignano leégett migránstáborába látogatott kedden.

Marco Minniti úgy fogalmazott, hogy Olaszországban a "rossz pénz eltünteti a jó pénzt": olyan határtalan méretű az illegális bevándorlás, hogy lényegében megakadályozza a legális migráció bármilyen formáját. Hozzátette: az illegális bevándorlás ellenőrzése elengedhetetlen a legális bevándorlás garantálásához, amely a munkaerőpiac igényeit törvényes formák között tudja kielégíteni. A belügyi és az agrártárca szerdán ír alá megállapodást az afrikai - és kelet-európai - idénymunkásokat kizsákmányoló dél-olasz "agrármaffia" elleni fellépésről.

A pugliai Rignano táborában 350, többségében afrikai ember élt. A spontán kialakult táborban fa- és alumíniumlemezekből összetákolt bódékban és sátrakban a helyi zöldség- és gyümölcsültetvényeken idénymunkásként alkalmazott külföldiek éltek. A tábor március 3-án leégett, két Maliból érkezett férfi a tűz miatt meghalt. Dél-Olaszországban számos hasonló - a hatóságok szerint helyi bűnszervezetek által működtetett - tábor van, de a rignanói volt az egyik legnagyobb. Az ott tartózkodókat Olaszország más részeibe vitték a tűz után.

Az olasz belügyminiszter kijelentette, úgy gondolja, nincs egyértelmű összefüggés migráció és terrorizmus között, de "nyilvánvaló az összefüggés a migránsok elmaradt integrációja és a terrorizmus között". Korábban úgy nyilatkozott, hogy Olaszország nem tud mindenkit befogadni, aki partjain köt ki. Különbségtételt szorgalmazott a háború és az éhség elől menekülők, ezért menedékjogra jogosultak, valamint az erre nem jogosult, ezért kiutasítandó bevándorlók között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!