Olasz belügyminiszter: elfogadhatatlan, hogy az EU több forrást szánt a balkáni mint a földközi-tengeri migráció megfékezésére

Külföld, 2017.07.05

Elfogadhatatlannak nevezte az olasz belügyminiszter, hogy az EU több pénzt fordít a balkáni útvonalon  érkező migráció feltartóztatására mint a földközi-tengeri migráció megfékezésére. Marco Minniti az olasz képviselőházban szólalt fel szerdán az EU belügyminisztereinek tallini informális találkozója előtt.

Marco Minniti elégtelennek nevezte az EU elkötelezettségét a migráció megfékezésére. Az olasz belügyminiszter szerint nincsen egyensúly a balkáni útvonalon és a Földközi-tengeren érkező migráció megfékezésére szánt európai források között, amit Marco Minniti érthetetlennek és elfogadhatatlannak nevezett.

Hozzátette, hogy közös európai stratégia kell az illegális bevándorlók kitoloncolására is. Úgy vélte, az áthelyezések ütemezésében "apró előrelépés" történt, miután Németország és Franciaország a korábbinál valamivel több menedékkérőt kész átvenni Olaszországtól.

Az olasz belügyminiszter a tallini belügyminiszteri értekezlet előtt a római parlament alsóházában foglalta össze az olasz kormány migrációs politikájának főbb pontjait. Jelentősnek nevezte a Párizsban hétfőn tartott francia, német, olasz válságtanácskozást, mivel Marco Minniti szerint "politikailag fontos volt", hogy Párizs, Berlin és Róma közös javaslatokkal érkezzen meg a tallini találkozóra. Hozzátette: a migráció korszakváltó jelenség, amely még évekig eltarthat és "egy nagy ország nem szenvedi el a helyzetet, nem fut az események után, hanem irányítja őket".

Marco Minniti elmondta, hogy év eleje óta több mint 85 ezren érkeztek az olaszországi partokra. Ez több mint 18 százalékkal meghaladja a tavalyi év ugyanezen időszakában Olaszországba érkezett migránsok számát. A legtöbben június 27-én és 28-án jöttek, amikor 25 mentőhajó fedélzetén egyszerre több mint 10 ezer ember kötött ki az olasz partokon.

Az olasz belügyi tárca vezetője kijelentette, a Földközi-tenger középső térsége rendkívülinek számít, mivel hadihajók és mentőhajók dolgoznak itt egyszerre. Ezért van szükség a mentési és a hatósági tevékenység koordinálására, vagyis az embermentő nem kormányzati szervezetek (NGO) és az olasz parti őrség és az olasz ügyészség közötti szoros együttműködésre.

"Egy komoly ország minden lépést megtesz annak érdekében, hogy összhangba hozza az emberéletek mentését saját nemzeti védelmének és biztonságának garantálásával, valamint az embercsempészekkel szembeni fellépéssel" - mondta Marco Minniti. Megjegyezte, az NGO-kal szemben a római kormánynak nincsen előítélete, de tevékenységüknek szabályrendszerre van szüksége. Az erről szóló olasz javaslatokat Tallinban mutatják be.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint idén az Olaszországba szállított migránsok 34 százalékát NGO-mentőhajók vették fedélzetre, 28 százalékának az olasz parti őrség sietett a segítségére, 11 százalékot a Frontex-hajók, 9 százalékot az EuNavforMed európai műveletben szolgáló hajók, 7 százalékot kereskedelmi hajók mentettek.

Marco Minniti bejelentette, hogy az olasz kormány Tripoliban a líbiai városok polgármestereivel készül egyeztetni a migráció feltartóztatásáról és az embercsempészet megfékezéséről, amely Líbiában jelentős bevételi forrnak számít.

Az olasz belügyminiszter megelégedéssel nyugtázta, hogy Ausztria szerdán elismerte, nincsen migrációs vészhelyzet a két ország határán
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!