Olasz sajtó: a szemben álló líbiai felek a migrációval gyakorolnak nyomást Olaszországra

Külföld, 2017.09.18

A Líbiából hétvégén hirtelen újraindult migrációval igyekeznek nyomást gyakorolni Rómára a Líbia nyugati felét uraló fegyveres csoportok, miután az olasz kormány bejelentette, hogy kész fogadni a Líbia keleti felét uraló Halifa Haftár tábornokot - írta a La Stampa olasz napilap hétfőn.

Mintegy 1800 migráns kelt át a tengeren Líbiából Olaszországba péntek és vasárnap között. Az olasz parti őrség tizenöt mentési akcióval szállította őket biztonságban Szicília kikötőibe.

Augusztus eleje óta most először indultak el ismét ennyien egyszerre a dél-olaszországi partok felé. Amióta a líbiai nemzeti egységkormány szigorította az ország felségvizeinek ellenőrzését, nem történt ehhez hasonló tömeges indulás.

A hirtelen változást a La Stampa magyarázata szerint a migránsok szándékos elindítása okozta. A líbiai tengerpartot és az innen induló migrációt kézben tartó Szabráta városa üzent ezzel Rómának.

Szabráta nem régen még a líbiai embercsempész-szervezetek egyik központjának számított. A római kormány és a líbiai városok között augusztusban kötött együttműködési megállapodás értelmében Szabráta több tíz millió euró finanszírozásban részesült többek között a város kórházának helyreállítására. Ezért cserébe elkötelezte magát a migráció megfékezésére. Korábbi olasz sajtóértesülések szerint a milliókat valójában a szabrátai embercsempészetet irányító Dabbashi-klán tette zsebre, de ezt Marco Minniti olasz belügyminiszter alaptalannak nevezte.

A La Stampa azt írta, Szabráta azért állt "bosszút" Rómán, mivel szeptember 26-án az olasz fővárosban fogadják Halifa Haftár tábornokot. Szabráta ugyanis a Líbia nyugati területét ellenőrzés alatt tartó líbiai nemzeti egységkormányhoz tartozik, amelyet az ország keleti felét irányító Haftár tábornok és csapatai nem ismernek el. Szeptember elején Marco Minniti már a Líbia keleti fővárosának számító Bengáziban találkozott Halifa Haftárral.

Az utóbbi hetekben jelentősen csökkent az Olaszországba érkező migránsok száma. Tavaly júliusban több mint 23 ezren érkeztek, idén júliusban 12 ezernél kevesebben. Tavaly augusztusban több mint 21 ezren, az idén mintegy négyezren. Tavaly szeptemberben majdnem 17 ezren, az idén még csak 3400-an.

2016-ban egész évben 181 ezren érkeztek. Idén január elseje és szeptember 18. között valamivel többen mint 102 ezren, miközben tavaly ugyanezen időszakban több mint 130 ezren.

A Corriere della Serától közölt adatok szerint a migránsok befogadása, elszállásolása és ellátása Olaszországnak az idén 4,4 milliárd euróba kerül. Az embercsempészet pedig a nemzetközi szervezett bűnözés harmadik legjövedelmezőbb iparának számít a fegyver- és kábítószer-kereskedelem után. Jelenleg a legolcsóbb migrációs útvonal a szudáni Kartúmból a dél-líbiai Kufráig tart ezer euróért. Nigériából Olaszországig az út akár 10 ezer euróba is kerülhet.

A La Repubblica napilap riportja szerint a líbiai útvonal lezárásával az embercsempészek visszatértek a migráció régi útvonalára, vagyis Tunéziából kelnek át éjszaka Szícilia partjaira. Az átkelés fejenként 2400 euróba kerül. Az újság megjegyzi, hogy ezt az útvonalat régen a cigarettacsempészek használták, most viszont a terroristák "könnyű" útvonala lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!