Olasz sajtó: elmaradhat a munkajog módosítására vonatkozó népszavazás

Külföld, 2017.03.16

Akár el is maradhat a munkajog módosítására vonatkozó, a szakszervezetek által szorgalmazott és május 28-ra már kiírt olaszországi népszavazás, ha az olasz kormány gyorsan megváltoztatja a vitatott jogszabályokat - értesült csütörtök este az olasz sajtó.

A római kormány már a pénteki kormányülésen rendelkezhet a népszavazásra bocsátott munkajogi passzus módosításáról, s ezáltal a referendum tárgytalanná válik.

A népszavazás dátumát az olasz kormány kedden tűzte ki.

A referendumot a CGIL legnagyobb olasz szakszervezet kezdeményezte az úgynevezett voucher-rendszer eltörlésére. A munkavállalók kedvezményes szolgáltatási jeggyel való kifizetéséről van szó, amelyet 2003-ban vezettek be, és eredetileg az alkalmi munkavégzés bérezését szolgálta. A Renzi-kormány alatt azonban elterjedt bérezési módszerré vált a szerződéskötések megkerülésével: tavaly már több mint 133 millió vouchert használtak fel a munkaadók. A római kormány terve az, hogy 2018-tól teljesen eltörli a voucher-rendszert.

A népszavazással a szakszervezetek a balközép kormánytöbbség gazdasági és szociális politikájára készültek nemet mondani. A római kormány igyekszik elkerülni az újabb referendumot, miután tavaly decemberben az alkotmányos reformról rendezett népszavazás már egyszer miniszterelnök-buktatást eredményezett és Matteo Renzi lemondásához vezetett. Ráadásul május 28-án a referendum a helyhatósági választással esne egybe, kedvezőtlen hatással lenne a kormánypártok szereplésére.

Elemzők szerint a referendum elmaradása a szakszervezeteknek is kedvezhet, mivel egyáltalán nem biztos, hogy a választók az érdekképviseletek mellett szavaznának. A jogszabályok gyors módosítása viszont az érdekképviseletek erejét támasztaná alá.

A kölcsönös taktikázás azonban újabb belpolitikai káoszhoz vezethet. A Confindustria olasz gyáriparos szervezet máris tiltakozását fejezte ki a tervezett kormányrendelettel szemben, "csalódásnak" nevezve a római kormány politikáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!