Olasz sajtó: olasz-német-francia misszió készül Niger határaira a migráció megfékezésére

Külföld, 2017.05.17

(MTI) - Róma, Párizs és Berlin közös humanitárius-rendőrségi missziót tervez az afrikai Niger északi, Líbiával szomszédos határtérségében az erre áthaladó migráció megfékezésére - számolt be a La Repubblica olasz napilap szerdán.

Az újság értesülései szerint a Vörös Sivatag nevű misszióban legalább ötszáz ember venne részt, közöttük olaszok, franciák és németek. Róma, Párizs és Berlin már kidolgozta a nigeri sivatagban tervezett művelet részleteit, amely páncélozott járművek és helikopterek bevetését is tartalmazza. A misszió főhadiszállása Madamában lehet, az idegenlégió egykori központjában.

Olasz részről a védelmi vezérkar irányítaná a missziót, amelyre azonban a római kormány még nem bólintott rá. A La Repubblica szerint a Paolo Gentiloni vezette balközép kormány jól tudja, hogy a Nigerben való beavatkozás "költséges és veszélyes".

Marco Minniti olasz és Thomas de Maiziere német belügyminiszter közös levélben sürgette az EU-tól a Niger és Líbia közötti határszakasz megerősítését. A misszió végső célja a két afrikai állam határőrségének kiképzése és felkészítése lenne. Ami Líbiát illeti, április elején a római belügyminisztériumban békemegállapodás született a Líbia déli részét uraló több mint hatvan törzsi klán vezetői között az olasz külügyminiszter és belügyminiszter irányításával. Ezzel az ország déli övezetében leálltak a törzsek közötti fegyveres konfliktusok, ez önmagában azonban nem vezetett a líbiai határok szigorúbb ellenőrzéséhez.

Niger a közép-afrikai migrációs útvonal egyik csomópontjának számít: a Nemzetközi Migrációs Szervezet (OIM) adatai szerint tavaly Nigeren 417 ezer migráns haladt keresztül, ebből mintegy 300 ezren Líbia felé folytatták útjukat, innen pedig tengeri átkeléssel Európa, elsősorban a dél-olaszországi partok irányába.

A La Repubblica hangsúlyozta, hogy Nigerben már amerikai és francia csapatok is jelen vannak, valamint az EUCAP Sahel Niger nevű európai művelet.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!