Olasz választások - Szakértő: tovább erősödik a jobbközép koalíció

Külföld, 2018.03.05

A  vasárnap tartott olaszországi parlamenti választás részeredménye alapján feltételezhető, hogy a legtöbb egyéni mandátumos körzetben is jobbközép jelölt nyer - mondta el Tanács-Mandák Fanni Olaszország-szakértő az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Így a szenátusi és képviselőházi helyek számát illetően arányeltolódás jöhet létre a jobbközép koalíció javára, az Öt Csillag Mozgalommal szemben - magyarázta Tanács-Mandák Fanni, aki valószínűsíti, hogy sem a jobbközép koalíció, sem az Öt Csillag Mozgalom nem szerez elég mandátumot a kormányalakításhoz.

A szakértő szerint ebben az esetben Sergio Mattarella köztársasági elnök meghívja az összes politikai erő vezetőjét rezidenciájába, és egyeztetéseket kezdeményez a kormányalakítás lehetőségeiről.

A választások első eredményei alapján 37 százalékon áll a Silvio Berlusconi volt kormányfő által vezetett jobbközép koalíció, amely migrációellenes politikával és adócsökkentéssel kampányolt. A szavazatok 31 százalékának megszerzésével az Öt Csillag Mozgalom (M5S) a legerősebb önálló politikai erővé lépett elő az olasz választásokon. Ezzel szemben a Demokrata Párt (PD) csak a voksok 19 százalékát gyűjtötte be, amely jelentősen elmarad eddigi eredményeiktől - fogalmazott a szakértő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!