Olaszországi földrengés - Szakértő: Olaszország szakmailag felkészült a mentőkutyás mentésre

Külföld, 2016.08.30

Olaszország viszonylag felkészült a földrengésekre, 2009 óta nagyon sokat fejlődött mind a mentőkutyás szakmai területen, mind a katasztrófahelyzetek kezelésében - mondta a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat elnöke az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Balázs László a múlt szerdai, Olaszország középső részét sújtó földrengéssel kapcsolatban azt mondta: a hegyvidéki terület jelentősen megnehezítette a mentést, hiszen a meredek lejtőkön mind a túlélők megtalálása, mind a kimentése lassabban megy. Emellett az utórengések is összetettebb feladattá tették a mentést.

Az olasz mentőkutyás egységek ugyanakkor nemzetközileg ismertek és elismertek, ezért dönthetett úgy az ország, hogy nem kér nemzetközi segítséget - hangsúlyozta a szolgálat vezetője.

Minden országnak megvan a maga mentési protokollja, de minden romterületet többször is átnéznek műszerekkel, mentőkutyával, illetve kontroll kutyával is, és csak akkor állítják le a keresést, amikor már biztosra vehető, hogy nem találnának további túlélőket - jegyezte meg.

A múlt szerdán bekövetkezett, 6,2-es erősségű földrengés miatt legalább 290-en vesztették életüket. Az utórengések folyamatosak, az utolsó nagyobb, 3,6-es erősségű hétfő reggel rázta meg Accumoli térségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!