Önkéntes európai fiatalok segítenek a tavalyi földrengés sújtotta olaszországi régiók újjáépítésében

Külföld, 2017.08.17

Az Európai Szolidaritási Testület önkénteseinek első csoportja csütörtökön megkezdte tevékenységét az olaszországi Norciában, bekapcsolódva a már zajló helyreállítási munkálatokba, amelyek célja, hogy újjáépítsék a tavalyi súlyos földrengésekben megrongálódott helyi közösségi létesítményeket - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Az Európai Szolidaritási Testület tizenhat fiatal önkéntesének feladata, hogy segítséget nyújtsanak a tavalyi földrengésekben súlyosan megrongálódott történelmi épületek - köztük a Szent Benedek-székesegyház és bencés kolostor - rekonstrukciójában.

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságpolitikáért és a sportért felelős uniós biztos elmondta: "Noha még egy év sem telt el azóta, hogy Jean-Claude Juncker bizottsági elnök bejelentette az Európai Szolidaritási Testület létrehozását, a kezdeményezés már működik, és segítséget nyújt a rászorulóknak. (...) Erőfeszítéseik révén ezek a fiatalok hidat építenek Európa múltja és jövője között is, ami egyúttal jelentős hozzájárulás a kulturális örökség jövőre meghirdetett európai évéhez is."

A tájékoztatás szerint a Norciában önkéntesként közreműködő fiatalok Ausztriából, Franciaországból, Görögországból, Magyarországról, Portugáliából és Spanyolországból érkeztek. Az Európai Szolidaritási Testület három projektet választott ki a földrengés sújtotta olaszországi régiókban: egyikük a norciai, amelyben ez a tizenhat fiatal részt vesz. Szeptemberben az Európai Szolidaritási Testület további tagjai csatlakoznak a másik két kezdeményezéshez, melyeket az Arci Culture Solidari elnevezésű szervezet, illetve a pescarai önkormányzat szervez. 2020-ig az Európai Szolidaritási Testület összesen 230 tagja fog segítséget nyújtani a földrengések sújtotta olasz közösségeknek, és erre az időszakra 790 ezer eurót különítettek el a munkálatok támogatására.

Norciát és környékét 2016. augusztus 24-én rázta meg súlyos földrengés, amely közel 300 ember halálát okozta, és jelentősen megrongálta a környék településeit. Norcia városából nem jelentettek halálesetet a földrengés nyomán, ugyanakkor sokaknak el kellett hagyniuk az otthonukat. 2016. október 30-án újabb nagy erejű földrengés rázta meg a várost, tovább súlyosbítva az addig kialakult helyzetet.

Idén júniusban az Európai Bizottság az Európai Unió Szolidaritási Alapjából - melynek ez idáig Olaszország a legnagyobb kedvezményezettje - 1,2 milliárd eurós (mintegy 370 milliárd forint) támogatásra tett javaslatot, ami az alap történetében a valaha mozgósított legnagyobb összeg.

Az Európai Szolidaritási Testület 2016. december elején kezdte meg működését, azóta több mint 34 ezer fiatal csatlakozott hozzá. Keretében a tervek szerint nemcsak önkéntes vagy szakmai munkára, illetve gyakornoki tevékenységre nyílik lehetőség, hanem arra is, hogy saját szolidaritási projektet hozzanak létre, illetve hogy csapatként jelentkezzenek önkéntes munkára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!