Őrizetbe vették a legfőbb török ellenzéki vezető ügyvédjét

Külföld, 2017.09.15

Őrizetbe vették pénteken Ankarában a legfőbb török ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnökének, Kemal Kilicdaroglunak ügyvédjét azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban áll a tavalyi puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatával - jelentette az NTV török hírtelevízió.

A rendőrség Cemal Celik lakását is átkutatta.

Az NTV úgy tudja, hogy a férfi rendszeres kapcsolatot tart fenn Kilicdaroglu korábbi főtanácsadójával, akit gülenizmus vádjával már előzetes letartóztatásba helyeztek. Emellett Celik televíziós előfizetését is lemondta, miután a 2016-os hatalomátvételi incidenst követően a kormány bezáratta a gülenista mozgalomhoz köthető csatornákat.

Kilicdaroglu szerint ügyvédje őrizetbe vétele "a demokrácia szégyene". A CHP szóvivője, Bülent Tezcan pedig úgy fogalmazott, hogy "Celik az utolsó ember, akin rajta lehet ütni gülenizmus gyanújával".

Celik 2001-től 2010-ig bíróként dolgozott, majd felmondott és Kilicdaroglu ügyvédje lett.

A török vezetés az Amerikában élő Gülen terrorszervezetnek nyilvánított mozgalmát teszi felelőssé a tavalyi puccskísérletért, a hitszónok viszont tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez. Ankara azt állítja, hogy a gülenisták hosszú évek alatt szivárogtak be az állami és a magánszférába.

A törökországi megtorlás nem kizárólag a puccsistákat, de a mozgalom feltételezett támogatóit, sőt szimpatizánsait is sújtja. Az Európai Unió több vezető politikusa úgy véli, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő fellépése túlzó, ami által országa egyre inkább távolodik az európai értékektől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!