Őrizetbe vették Alekszej Navalnij ellenzéki politikust a moszkvai korrupcióellenes tűntetésen

Külföld, 2017.03.26

Több tucatnyi tüntetővel egyetemben őrizetbe vették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust vasárnap az általa szervezett moszkvai korrupcióellenes megmozduláson.

Az Eho Moszkvi rádióállomás helyszíni beszámolója szerint a belvárosi Tverszkaja utcára meghirdetett "tiltakozó sétán" több tízezren vettek részt. Navalnijt azonnal kiemelték a tömegből, amint megjelent a helyszínen.

Több száz tüntető próbálta megakadályozni, hogy a hatóságok elszállítsák Navalnijt. A Puskin-térről a rohamrendőrök gumibotozással szorították ki a tömeget. A belváros fölött helikopterek köröztek. Sajtójelentések szerint újságírókat is őrizetbe vettek.

A Kreml előzetesen törvénytelennek és provokációnak minősítette a megmozdulást, a belügyminisztérium pedig arra hívta fel a moszkvaiakat és a fővárosba utazókat, hogy maradjanak távol a tiltakozástól.

Navalnij kezdeményezésére Oroszországban a nap folyamán több nagyvárosban korrupcióellenes megmozdulás volt. Ezeket kiváltó oka az volt, hogy a Navalnij vezette Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány egy, a hónap elején közzétett videóban 70 milliárd rubel értékű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt (1 rubel mintegy 5 forintot ér).

A szervezők szerint az országos akció részvevőinek száma elérte a százezret. Ez az elégedetlenség legjelentősebb szervezett megnyilvánulása Oroszországban a parlamenti választási csalások ellen 2011-2012-ben megtartott tiltakozások óta.

A több tucatnyi városra kiterjedő tüntetéseket egyes településeken annak ellenére is megtartották, hogy arra a szervezők nem kaptak hivatalos engedélyt. Novoszibirszkben sajtójelentések szerint mintegy 1500-2000 (Navalnij szerint 4000) ember tüntetett, Irkutszkban, Krasznojarszkba, Szamarában és Cseljabinszkban pedig mintegy ezer volt a részvevők száma.

Előállítások Moszkva mellett Szentpéterváron, Novoszibirszkben Habarovszkban és Jekatyerinburgban történtek. A hatóságok több helyen csak a települések perifériáján engedélyezték a megmozdulást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!