Őrizetbe vettek Törökországban egy dzsihadistát, aki drónnal akart felrobbantani egy amerikai harci gépet

Külföld, 2017.08.10

Őrizetbe vették Törökországban az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egy orosz állampolgárságú tagját, aki drónnal tervezett felrobbantani egy levegőben tartózkodó amerikai harci gépet - jelentette csütörtökön az Ihlas török hírügynökség.

A beszámoló alapján Renat Bakijev a dél-törökországi Incirlik légi támaszpontnál akart elkövetni pokolgépes merényletet. Ha a gépet nem sikerült volna felrobbantania, az ott lévő amerikai katonákat akarta megtámadni - írta az Ihlas.

A férfit korábban egyszer már elfogták a török hatóságok, miközben Szíriából próbált átjutni Törökországba. Mivel fegyveres terrorszervezet tagja volt, kiutasították az országból. Később sikerült átszöknie a határon és a török Adana városába ment, amely mellett a NATO-bázis is fekszik.

A rendőrség akkor csapott le rá, amikor egy lehetséges második pokolgépes támadás helyszínének terepszemléjét végezte. Bakijev bérelt biciklijén térképezte fel az alevita muzulmán vallási kisebbség helyi egyesületének környékét.

A férfi kihallgatása során elismerte, hogy az Iszlám Állam tagjaként merényletre készült Adanában. Bakijev a rendőröknek azt mondta, hogy az aleviták "Allah ellenségei", és mindnek meg kell halnia. Azok a muzulmánok pedig, akik nem tagjai az Iszlám Államnak, hitetlenek - tette hozzá. A férfi bevallotta azt is, hogy az terrorszervezet már egy ideje amerikai célpont ellen akar támadást végrehajtani, de ez mindeddig nem sikerült.

Az Iszlám Állam az utóbbi években számos törökországi terrortámadás elkövetőjeként jelentkezett. Legutóbb szilveszter éjszaka az isztambuli Reina klubban gyilkolt meg csaknem negyven embert egy gépkarabélyos terrorista.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!