Örmény válság - A Kreml az alkotmányos rendezésben bízik

Külföld, 2018.04.26

A Kreml abban bízik, hogy az örményországi helyzetet sikerül hamarosan alkotmányos eszközökkel rendezni - jelentette ki az orosz elnöki szóvivő csütörtökön Szentpéterváron újságíróknak.

Dmitrij Peszkov hangsúlyozta, hogy Oroszország a kialakult helyzetet Örményország belügyének tekinti. Arra kérdésre válaszolva, hogy vajon a Kreml az örményországi konstruktív párbeszéd részének tekinti-e a jereváni békés tüntetéseket, a szóvivő kifejezte reményét, hogy a tiltakozókkal "konstruktív kapcsolatok jönnek majd létre, amelyek lehetővé teszik a kompromisszum elérését".

Egy nappal korábban Vlagyimir Putyin orosz és Armen Szarkiszján örmény elnök telefonon beszélt egymással, és egyetértett abban, hogy "a fennálló problémákat szigorúan az alkotmány keretei között folytatott, konstruktív párbeszéd révén oldják meg" az örmény politikai erők.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön közölte, hogy Szergej Lavrov orosz és Edvard Nalbandján ügyvezető örmény külügyminiszter a nap folyamán Moszkvában a hegyi-karabahi konfliktusról folytatott eszmecserét. Szó esett a vitatott hovatartozású, örmény ellenőrzés alatt álló terület és az Azerbajdzsán közötti demarkációs vonalon kialakult helyzetről is.

Nalbandján egy örmény parlamenti delegációval együtt érkezett Moszkvába. Sajtóértesülések szerint az orosz fővárosban tartózkodik Armen Gevorkján örmény miniszterelnök-helyettes is.

Az örmény parlament által miniszterelnökké választott korábbi államfő, Szerzs Szagrszján, Örményország Köztársasági Pártjának vezetője az ellene akkor már 11 napon át tartó tüntetések hatására hétfőn lemondott a kormányfői posztról. Ügyvezető miniszterelnökké Szargszján korábbi első helyettese, Karen Karapetján lépett elő. A nem szűnő ellenzéki megmozdulások kezdeményezője Nikol Pasinján, a Jelk koalíció parlamenti képviselője.

A törvény szerint az örmény parlamenti képviselőknek a kormányfő lemondásától számítva egy hetük van arra, hogy új jelölteket javasoljanak a miniszterelnöki tisztségre. Az új kormányfő személyéről várhatóan május 2-án döntenek. Az örmény parlamentben Szargszján pártja, az Örményország Köztársasági Pártja van többségben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!