Orosz bankot sújtott szankcióval az amerikai kormányzat, mert Észak-Koreával üzletelt

Külföld, 2018.08.03

Orosz bankot sújtott szankcióval az amerikai kormányzat pénteken, mert üzleti kapcsolatban állt egy jelentős észak-koreai pénzügyi intézménnyel.

Az amerikai pénzügyminisztérium Steven Mnuchin tárcavezető aláírásával tette közzé döntését Washingtonban.

A büntetőintézkedés a moszkvai székhelyű Agroszojuz bankot érinti, mert - mint a minisztérium által kiadott közleményben olvasható - "jelentős tranzakciókat" hajtott végre Han Jang Szuval, az észak-koreai külkereskedelmi bank moszkvai képviseletének vezetőjével. A külkereskedelmi bank Észak-Korea egyik legfontosabb pénzügyi intézménye.

Steve Mnuchin a közleményben leszögezte: az Egyesült Államok továbbra is mindent megtesz az ENSZ és az Egyesült Államok által Észak-Korea ellen hozott szankciók betartatásáért, annak érdekében, hogy meggátolja illegális bevételek Észak-Koreába áramlását.

A minisztérium az észak-koreai bank moszkvai irodájának helyettes vezetőjét, Ri Jong Vont is szankciókkal sújtotta, leszögezve, hogy mind a képviselet vezetőjét, mind a helyettesét Oroszországnak ki kellene utasítania.

A tárca továbbá büntetőintézkedést hozott az észak-koreai bank két leányvállalata ellen is: egyikük Kínában, a másikuk pedig Észak-Koreában tevékenykedik.

Az Egyesült Államok pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsától (BT) is azt követelte, hogy hozzon szankciókat az orosz bank és a moszkvai székhelyű észak-koreai pénzintézet vezetője és helyettese, valamint annak két leányvállalata ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!