Orosz elnökválasztás - Kreml: Putyin és Trump egy csúcstalálkozó lehetőségéről tárgyalt

Külföld, 2018.03.20

Egy kétoldalú csúcstalálkozó lehetőségéről is tárgyalt telefonon egymással Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök - közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.

Trump azért hívta fel Putyint, hogy gratuláljon neki a vasárnapi orosz elnökválasztáson aratott győzelméhez. Az orosz elnöki hivatal kommünikéje szerint a két vezető megvitatta az orosz-amerikai kapcsolattartás folytatását, egyebek között figyelembe véve az amerikai külügyminisztérium vezetésében végbement változást. Az eszmecsere során a felek "különös figyelmet fordítottak arra, hogy megvizsgálják egy lehetséges csúcstalálkozó kérdését".

A két elnök síkraszállt amellett, hogy egyéb területek mellett a hadászati egyensúly biztosítása, a nemzetközi terrorizmus elleni harc és a fegyverkezési verseny korlátozásában való koordináció terén fejlesszék az együttműködést. Putyin és Trump kifejezte érdekeltségét a gazdasági együttműködés aktivizálásában.

A két vezető érintette a szíriai és az ukrajnai konfliktus kérdését is. A közlemény szerint "mindkét fél részéről megjegyezték, hogy szükség van gyors elmozdulások elérésére ezek rendezésében".

Az Észak-Korea körül kialakult helyzetről szólva az elnökök kifejezték megelégedésüket azzal kapcsolatban, hogy valamelyest csökkent a feszültség szintje a Koreai-félszigeten. A Kreml szerint "hangsúlyt kapott annak célszerűsége, hogy folytatódjanak a következetes erőfeszítések a helyzet békés, diplomáciai eszközökkel történő rendezése érdekében".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!