Orosz elnökválasztás - Merkel gratulált Putyinnak

Külföld, 2018.03.19

Angela Merkel német kancellár gratulált hétfőn Vlagyimir Putyinnak az oroszországi elnökválasztáson elért győzelméhez.

A német szövetségi kormány sajtó- és tájékoztatási hivatalának közleménye szerint a kancellár az orosz államfőnek küldött táviratában azt írta, hogy szívből gratulál újbóli megválasztásához. Hozzátette, hogy "minden eddiginél fontosabb az országaink és népeink közötti párbeszéd folytatása és kapcsolataink továbbfejlesztése".

A német-orosz párbeszéd és a kétoldalú kapcsolatok alapjára építkezve "arra kellene törekedünk, hogy konstruktívan álljunk hozzá a fontos kétoldalú és nemzetközi kihívásokhoz, és tartós megoldásokat találjunk rájuk" - írta Angela Merkel, sikert kívánva a negyedik ciklusát megkezdő orosz államfőnek az előtte álló feladatokhoz.

Ugyancsak hétfőn Ursula von der Leyen német védelmi miniszter, az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a Bild című lapnak azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin tevékenysége a nemzetközi kapcsolatok területén nem más, mint "állandó provokáció, konfliktusok szítása és destabilizáció".

Hozzátette, hogy az orosz elnök "már régen nem partner". Arra a kérdésre, hogy nevezhető-e ellenfélnek, azt mondta, hogy ennyire messzire nem menne el, mert az ilyen kifejezések szűkítik a párbeszéd lehetőségét.

A miniszter a Bild hírportálján élőben közvetített interjúban arról is beszélt, hogy a Nyugat ellen irányuló orosz tevékenység nem nevezhető háborúnak. Rámutatott, hogy messzemenő következményekkel járna, ha a szövetségi kormány háborúnak nevezne valamilyen aktivitást.

A Bild felidézte, hogy a kifejezés használata körüli vita a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) egyik vezető politikusa, Manfred Weber egy minapi kijelentése nyomán bontakozott ki. Az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakciójának CSU-s vezetője azt mondta, hogy a "tények magukért beszélnek: Putyin elnök nagyszabású intézkedésekkel megpróbálja megrendíteni más országok szuverenitását, és destabilizálni az európai és Európa körüli biztonságpolitikai rendet"

Ezért "ki kell mondani, hogy Putyin modern háborút folytat a Nyugat ellen" - tette hozzá Manfred Weber.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!