Orosz miniszter: az amerikai szankciókkal sújtott állami cégek többlettámogatást kapnak

Külföld, 2018.04.06

Többlettámogatást fognak kapni az új amerikai szankciók által sújtott orosz állami vállalatok - jelentette ki pénteken Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter.

Közölte, hogy a szankciós listán szereplő orosz vállalatokkal való együttműködést megtagadó cégekkel szemben büntetőintézkedéseket fognak bevezetni.

Az amerikai pénzügyminisztérium a nap folyamán korábban hét, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel állónak minősített orosz "oligarcha" és 17 orosz kormánytisztviselő ellen rendelt el szankciókat, a világszerte folytatott "káros tevékenységükre" hivatkozva. Az intézkedések tucatnyi, az érintett üzletemberek tulajdonában lévő vállalatot, valamint állami tulajdonban lévő fegyverkereskedelmi cégeket és egy bankot is érintenek. A büntetőintézkedések részeként befagyasztják az érintettek amerikai joghatóság alá eső vagyonát és megtiltják az amerikai állampolgároknak, hogy üzletet kössenek velük.

A fegyverexportot bonyolító Roszoboronoexport állami vállalat szóvivője közölte, hogy az új amerikai szankciók célja Oroszország kiszorítása a globális fegyverpiacról.

"Ez a tisztességtelen verseny legtisztább formában való megnyilvánulása" - mondta.

A feketelistára került Oleg Gyeripaszka tulajdonában lévő RuszAl alumíniumipari vállalat részvényei a szankciók bejelentése nyomán 12,2 százalékot estek.

A megbüntetendő tisztségviselők feketelistájára felvett személyek közül Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára közölte, hogy az érintettek meg fogják találni a módját a korlátozások ellensúlyozásának. Leszögezte: az új fejlemény nem jelenti azt, hogy Oroszország megszakítja kapcsolatait az Egyesült Államokkal.

Alekszej Gyumin, a fegyvergyártás egyik fellegvárának számító Tula megye kormányzója, Putyin elnök volt testőre, barátságtalan és kontraproduktív lépésnek minősítette a szankciókat. Konsztantyin Koszacsov, a parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke közölte: "Az újabb alaptalan, ellenséges és értelmetlen lépés újabb kísérlet arra, hogy a szankciókat a valódi stratégia hiányának és az Oroszország elleni fellépés legitimitásának igazolására használják fel." A szenátor szerint ez az út nem vezet sehová, mert ezzel az intézkedéssel Moszkvát nem lehet se megijeszteni, se legyőzni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!