Orosz elnökválasztás - A választási bizottság elnöke "nagy aljasságnak" tartja, hogy a nevében bojkott-felhívást adtak ki

Külföld, 2018.02.02

"Nagy aljasságnak" és "törvénytelennek" nevezte Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke, hogy a nevében az elnökválasztás bojkottjára hamis felhívást tettek közzé.

Pamfilova a bizottság pénteki moszkvai ülésén beszélt erről.

A voksolás bojkottjára Alekszej Navalnij ellenzéki politikus kezdett el buzdítani azután, hogy a bizottság - a vlogger felfüggesztett börtönbüntetésére hivatkozva - megtagadta az elnökjelölt-aspiránsként való bejegyzését. Navalnij a weboldalán a minap röplapot tett közzé, amely Pamfilova hamis aláírásával agitált a szavazás ellen.

"Ha bojkott ügyében a törvény keretein kívül folytatnak propagandát, azt nagy aljasságnak tartom" - mondta.

Pamfilova kijelentette, hogy a választáson nem induló, jelölteket vagy pártokat nem képviselő állampolgároknak joguk van negatív nézeteket terjeszteni az összes elnökjelölttel szemben, ám ezt csak anyagi ráfordításokat nem igénylő módszerekkel - nyilvános rendezvényekkel, szóbeli agitációval -, vagy pedig a jelöltekkel egyeztetve, a kampánypénztárakból származó anyagi eszközökre támaszkodva érvényesíthetik.

A választási bizottság elnöke szerint törvénytelen olyan negatív agitációt folytatni az egyes jelöltek ellen, amelyet nem jelölti kampánykasszából finanszíroztak.

"Az ilyen törvénytelen tevékenységet a rendvédelmi szerveknek meg kell akadályozniuk" - hangsúlyozta.

A Pamfilova által kifejtett logika alapján Navalnij, akit nem regisztráltak elnökjelölt-aspiránsként, és aki emiatt kampányszámlával sem rendelkezhet, nem korteskedhet ráfordítást igénylő eszközökkel, ha azok anyagi forrása nem a talpon maradt nyolc elnökjelölt-aspiráns valamelyikének hivatalos kampánykasszája.

A Központi Választási Bizottság elnöke egyúttal figyelmeztette Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivőjét, hogy nem agitálhat "valamelyik jelölt mellett" a hivatali helyzetével visszaélve. Peszkov hétfőn nagy feltűnést keltett, amikor az azt feszegető kérdésre, hogy vajon az elnöki apparátus fenyegetésként tekint-e Navalnijra, kijelentette: "Vlagyimir Putyin népszerűségi szintje messze meghaladja Oroszország határait. Aligha kételkedhet bárki is abban, hogy Putyin a közvélemény abszolút vezetője, a politikai Olümposz abszolút vezetője, akivel jelenleg aligha tud bárki is komolyan konkurálni."

Pamfilova szerint Peszkovnak "a közvetlen főnökéről" elmondott szavai "az agitáció nyilvánvaló jeleit" viselték magukon. Rámutatott, hogy az elnökválasztási törvény az állami tisztségviselők és beosztottjaik esetében tiltja az effajta előnyszerzést.

Peszkov a történtek miatt bocsánatot kért és megfogadta, hogy a választási időszakban körültekintőbben fog fogalmazni.

Pamfilova közölte, hogy az elnökjelölt-aspiránsok aláírásgyűjtésével kapcsolatban 28 alkalommal érkezett bejelentés adminisztratív - szervezett munkahelyi vagy helyi hatósági - beavatkozásról. Elmondása szerint a kampánystábok arról tájékoztatták a bizottságot, hogy ilyen eszközökkel begyűjtött aláírásokat nem nyújtottak be hitelesítésre. A testület elnöke arra figyelmeztette az oroszországi régiók kormányzóit, hogy egyenesen a Kremlnek fogja jelenteni, ha választásokba történő beavatkozáson éri őket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!