Orosz elnökválasztás - Három társelnöke van Putyin választási stábjának

Külföld, 2018.01.10

Bemutatkozott Vlagyimir Putyin orosz elnök választási stábjának három társelnöke a testület szerda esti moszkvai alakuló tanácskozásán.

A testületet Alekszandr Rumjancev akadémikus, a gyermek-hematológusok, -onkológusok és -immunológusok országos közösségének elnöke, Jelena Smeljova, a gyermektehetségekkel foglalkozó Szíriusz központ vezetője és Szergej Kogogin, a KamAZ teherautógyár vezérigazgatója vezeti majd. A stáb sajtótitkára Andrej Kondrasov, az Összoroszországi Állami Televíziós és Rádiós Műsorszóró Társaság (VGTRK) politikai szemleírója.

Sajtójelentések szerint Rumjancev az egészségügy és az oktatás, Smeljova szitén az oktatás, Kogogin pedig az ipar területének felelőse. 2000-ben Putyin választási stábját Dmitrij Medvegyev későbbi kormány- és államfő, az akkor ügyvezető elnöki minőségben tevékenykedő Putyin apparátusának helyettes vezetője irányította. 2004-ben ezt a feladatot Dmitrij Kozak kapta, aki szintén az elnöki adminisztráció második embere volt. Kozak jelenleg a Krím ügyeivel foglalkozó miniszterelnök-helyettes. 2012-ben a kampánystábot Sztanyiszlav Govoruhin színész-rendező, az Összoroszországi Népfront végrehajtó bizottságának akkori elnöke vezette.

Putyin választási weboldala a tervek szerint január 15-től működik majd. Az elnök egyébként arra intette választási stábjának tagjait, hogy a támogató aláírások gyűjtését törvényes, korrekt módon folytassák le.

Az orosz Központi Választási Bizottság szerdán öt független aspiráns elnökjelöltként való bejegyzését utasította el. A függetlenként eredetileg bejelentkező 46 ember közül 15 nyújtotta be a testülethez a regisztrációhoz szükséges dokumentációt a január 7-i határidőre. A bizottság csak Putyint és Vlagyimir Mihajlov feltalálót, a kosztromai megyei önkormányzati tanács képviselőjét engedte tovább a támogatói aláírásgyűjtés szakaszába.

A független aspiránsoknak hivatalos elnökjelöltté minősítésükhöz a hónap végéig 300 ezer támogató aláírást kell összegyűjteniük. A parlamenten kívüli pártok jelöltjei számára a 100 ezres igazolt támogatottsági küszöb átlépése a választáson való indulás feltétele. A parlamenti pártok esetében a választási törvény eltekint az aláírásgyűjtéstől.

A Központi Választási Bizottságnak 21 párt jelentette be, hogy jelölő kongresszust tartott. A testület eddig 14 párt képviselőjét vette nyilvántartásba. A többiek esetében a megmérettetés jóváhagyásáról a bizottság legkésőbb szombatra virradóra dönt majd.

Az elnökválasztást március 18-án tartják Oroszországban. Putyin választási stábjának alelnökei arra számítnak, hogy a küzdelem már az első fordulóban eldől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!